Oförsäkrade läkemedel

Skriftlig fråga 2016/17:1130 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-28
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Läkemedelsförsäkringen infördes 1978 genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag i Sverige. Den har inneburit att patienter som skadats av ett läkemedel kan få ersättning i stället för att gå till domstol. Nästan alla läkemedel som säljs i Sverige täcks av försäkringen, men fortfarande finns omkring en procent som inte är det. En del av dem har blivit utvalda att vara periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). TLV har ingen laglig möjlighet att förhindra detta, av konkurrensrättsliga skäl. Samtidigt känner såväl läkare som patienter oftast inte till att läkemedlet är oförsäkrat och att patienterna därmed ofta löper risk att bli utan ersättning om skada skulle inträffa.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att alla läkemedel som säljs i Sverige ska ingå i läkemedelsförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1130 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01958

Socialdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1130 av Barbro Westerholm (L) Oförsäkrade läkemedel

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att alla läkemedel som säljs i Sverige ska ingå i läkemedelsförsäkringen.

Som jag anfört vid tidigare tillfälle (svar på riksdagsfråga 2016/17:824) är frågan om läkemedelsförsäkring komplicerad och rymmer överväganden av både praktisk och rättslig karaktär. Frågans komplexitet kan illustreras av att alliansen under sitt regeringsinnehav remitterade två helt olika förslag på lösning vilka båda blivit föremål för invändningar.

Innebörden av det första förslaget, som remitterades redan 2010, är att läkemedelsförsäkring införs som ett krav för att läkemedel ska ingå i högkostnadsskyddet. I den utredningen som därefter tittade på frågan ifrågasattes emellertid denna lösnings förenlighet med EU-rätten. Utredningens alternativa förslag var att apotekets kunder informeras om vilket försäkringsskydd som det läkemedel som lämnas ut har. Ett antal remissinstanser reste dock invändningar mot detta förslag. Bl.a. anfördes att frågan om läkemedelsförsäkring inte ska vara läkemedels-konsumentens ansvar utan statens och att den rådgivning som ska hinnas med på apotek framförallt bör vara inriktad på medicinsk information.

De båda förslag som remitterats bereds för närvarande och det är min avsikt att återkomma i frågan så snart detta är möjligt.

Avslutningsvis vill jag säga att jag delar Barbro Westerholms oro över rådande situation.

Stockholm den 5 april 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.