Utfasning av faxen

Skriftlig fråga 2016/17:1144 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-28
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringens arbete med att digitalisera den offentliga sektorn gör att myndigheter, kommuner och landsting kan skrota faxen för gott i slutet av år 2018, enligt statsrådet Ardalan Shekarabi, vilket han meddelade under mars 2017. Är detta ett löfte från regeringen? Hur ska det då realiseras? Är detta verkligen en bild av vårdens verklighet som delas av ansvarigt statsråd för hälso- och sjukvården Gabriel Wikström? Regeringen lovar att faxen ska fasas ut men beskriver inte i samma andetag hur det ska ske.

För det är sant att Sverige har mycket goda möjligheter att ta till vara digitaliseringens alla möjligheter. Samtidigt är många utmaningar och problem olösta om syftet är att Sverige ska vara ett digitalt föregångsland. Därtill ligger vi efter och inte i framkant när det gäller användande av digitaliseringens möjligheter inom såväl hälso- och sjukvården som äldreomsorgen.

En omfattande digitalisering av vård och omsorg ställer krav på en stor omvandling av nuvarande system. Därtill krävs ett långsiktigt förändringsarbete hos samtliga vårdgivare och huvudmän inom hälso- och sjukvården. Det är många aktörer som är inblandade i olika delar av digitaliseringens utveckling i Sverige. Behovet av mer nationell samordning och riktning är stort om exempelvis en patientjournal ska kunna vara helt digital i stället för att, som fortfarande krävs i dag, man använder faxen i kommunikationen mellan vården för två separata landsting/regioner.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att säkra att faxen inte behövs som kommunikationsmedel inom vården och omsorgen efter år 2018?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1144 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01978/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1144 av Cecilia Widegren (M) Utfasning av faxen

Cecilia Widegren har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen, och vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta nu för att säkra att faxen inte behövs som kommunikationsmedel inom vården och omsorgen efter år 2018.

Jag kan konstatera att digitalisering och e-hälsa är en av regeringens prioriterade frågor på hälso- och sjukvårdsområdet. It-stöd av olika slag kan både underlätta för patienten att vara delaktig i sin egen vård och förenkla vardagen för vårdens medarbetare samtidigt som de kan bidra till en effektivare verksamhet. Landstingen har enligt hälso- och sjukvårdslagen ansvaret för vården och ska på ett övergripande plan erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Inom ramen för detta ansvar ligger bl.a. att säkerställa att det finns ändamålsenliga informationssystem.

I överenskommelsen mellan Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)om stöd till bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården ingår utvecklingsområdet ”It-stöd och processer för förenklad administration och bättre tillgång till information för vårdens medarbetare”. För att förbättra samordningen på e-hälsoområdet har Regeringen och SKL i januari 2017 kommit överens om en handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025. Handlingsplanen innehåller en gemensam styr- och samverkansorganisation för e-hälsofrågor samt pekar ut tre insatsområden, regelverk, enhetligare begreppsanvändning och standarder, där Regeringen och SKL i samverkan ska skapa och vidareutveckla grundförutsättningar och infrastruktur för e-hälsa. E-hälsomyndigheten har i uppdrag från Regeringen att etablera ett samordningskansli, som stöd för drift och förvaltning av styr- och samverkansorganisationen. Regeringen har också gett flera myndigheter i uppdrag att verka för att ansluta relevanta meddelandeflöden till och från privatpersoner och organisationer till tjänsten Mina meddelanden, för att i ökad omfattning skicka brev digitalt till medborgare och företag.

Sammantaget genomför Regeringen alltså ett antal åtgärder för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen.

Stockholm den 5 april 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.