Hot och våld mot blåljuspersonal

Skriftlig fråga 2016/17:1145 av Amir Adan (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-30
Anmäld
2017-03-31
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi har sett flera exempel på våld mot poliser och mot personal inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården. Det är en oacceptabel utveckling som måste brytas. Det handlar både om att skydda personer som har samhällsviktiga uppgifter, och om att värna respekten för rättsstaten.

Att ge sig på utryckningspersonal som är ute och räddar liv är extremt allvarligt och måste få konsekvenser snarast. Men regeringen dröjer med förslag för att straffa den som attackerar brandkårs- och ambulanspersonal vid utryckningar.

Det behövs en rad olika förändringar för att på allvar kunna återställa lag och ordning. Moderaterna kräver en översyn av lagstiftningen; dels hårdare straff, dels en ändring som gör att även ambulanspersonal omfattas av lagen om våld mot tjänsteman.

Vi vill skärpa straffen för attacker mot blåljuspersonal. Den som hindrar polis och annan blåljuspersonal från att fullfölja sina uppgifter skadar hela samhället och bör straffas därefter. Det behöver hända någonting nu. Regeringen kan inte längre blunda när en växande otrygghet börjar påverka hur människor i dag lever sina liv.

Det finns ett brett och blocköverskridande stöd i riksdagen för att höja straffen för dem som attackerar blåljuspersonal. Men tiden bara går och ingenting händer från regeringens håll. Enligt statsrådet Anders Ygeman kommer inte utredningen förrän tidigast 2018. Det duger inte.

Vad är det vi väntar på? Att allt fler människor ska falla offer för våldet?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur kommer statsrådet och regeringen att agera konkret för att säkerställa att hot och våld mot blåljuspersonal inte sker, i avvaktan på den dröjande utredningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1145 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/03028/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1145 av Amir Adan (M) Hot och våld mot blåljuspersonal

Amir Adan har frågat inrikesministern om hur han och regeringen kommer att agera konkret för att säkerställa att hot och våld mot blåljuspersonal inte sker, i avvaktan på utredningen. Frågan har överlämnats till mig.

Det är oacceptabelt att de som har till uppgift att hjälpa och skydda andra angrips och hindras från att fullgöra sina uppgifter. Jag anser att det finns anledning att ta frågan om angrepp mot blåljuspersonal på stort allvar. Samhället måste ha en sträng syn på dessa brott. Det är bakgrunden till att vi låter göra en översyn av straffbestämmelserna.

Det lokala arbetet är basen i den nya Polismyndigheten. Det innebär en ökad polisiär närvaro och tillgänglighet som grundas på lokala förutsättningar och behov. I resursomfördelningen till lokalpolisområden ska polisens utsatta områden gynnas särskilt. Det gäller i synnerhet de 14 prioriterade områdena. I samtliga dessa områden har polisnärvaron nu ökat.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda har regeringen även föreslagit och aviserat tillskott till myndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Myndigheten beräknas inom några år ha fler än 30 000 anställda som tillsammans kan arbeta med att förebygga och bekämpa brottslighet.

Utöver detta är det viktigt att vi också utvecklar det förebyggande arbetet. Här krävs åtgärder även utanför rättväsendet. Regeringen har nyligen lanserat att nytt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, som syftar till att ge det förebyggande arbetet en mer framskjuten plats i samhället, där alla samhällssektorer ser sin roll och tar sitt ansvar för att minska risken för att brott begås.

Stockholm den 4 april 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.