Äldres behov av bra mat

Skriftlig fråga 2016/17:1146 av Ann-Britt Åsebol (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-30
Anmäld
2017-03-31
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Maten är för de flesta människor mer än bara energi och näring. Den är även en källa till glädje, gemenskap och välbefinnande. En äldre person har samma behov som tidigare av vitaminer och mineraler men ett mindre behov av energi. Matens näringstäthet, det vill säga näringsämne per energienhet, bör därför vara hög för äldre personer med liten aptit. Det är dock mycket vanligt med undernäring bland äldre.

Att bli äldre handlar för många om att gå från att vara oberoende och självständig till att i ökande utsträckning behöva hjälp av sin omgivning. Detta ställer krav på omsorgsfulla bedömningar av hjälp- och stödbehov i varje enskilt fall. Självfallet ska människor kunna påverka maten även på äldre dagar och få god och näringsriktig mat, vilket är viktigt för välmående och trivsel. Måltiden är av stor betydelse för att förebygga både fysisk och psykisk ohälsa, som blir allt vanligare bland äldre. 

Kvaliteten på maten i offentligfinansierade verksamheter runt om i landet och möjligheterna att kunna välja och vara delaktig i hur maten tillagas är av stor betydelse. Alliansen har tidigare lagt förslag om ett måltidslyft som möjliggör för kommuner och fristående aktörer som driver äldreomsorg att söka stimulansbidrag för att utveckla och förbättra kvaliteten på måltiderna och för ökad delaktighet.

Många vetenskapliga studier, offentliga utredningar och rapporter har visat att det finns utbredda problem kring mat, måltider och ätande inom den svenska äldrevården. Det är angeläget att nutritionsrelaterade problem hos äldre utreds och sätts på agendan. Kvaliteten på maten inom äldreomsorgen måste förbättras, och äldres valmöjligheter av mat inom till exempel hemtjänsten måste öka. Regeringen har mycket att göra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur säkerställer statsrådet och regeringen att de offentligfinansierade verksamheter som möter våra äldre ger dem tillgång till näringsrik och lustfylld mat för att undvika riskerna för undernäring, försämrad hälsa och livskvalitet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1146 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/01986/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1146 av Ann-Britt Åsebol (M) Äldres behov av bra mat

Ann-Britt Åsebol har frågat mig hur jag och regeringen säkerställer att de offentligfinansierade verksamheter som möter våra äldre ger dem tillgång till näringsrik och lustfylld mat för att undvika riskerna för undernäring, försämrad hälsa och livskvalitet.

Frågan om undernäring bland äldre är och har länge varit en angelägen fråga inom äldreomsorgen. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:10)om förebyggande av och behandling vid undernäring gäller fr.o.m. den 1 januari 2015. Arbetet med att förebygga och behandla undernäring bland äldre är en viktig fråga för hemtjänsten och hemsjukvården.

I Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård 2016 var den totala andelen personer i särskilt boende med aktuell genomförandeplan som innehåller information om den äldres önskemål och behov i samband med måltiderna 81 procent. I den nationella brukarundersökningen 2016 uppgav totalt 76 procent att maten brukar smaka bra och 70 procent att de upplever att måltiderna på äldreboendet är en trevlig stund på dagen.

God och näringsriktig mat, anpassad efter individens behov, ska vara en självklar del av äldreomsorgen. Det är också viktigt att det finns tillräckligt med tid för personalen att skapa en trevlig och inbjudande måltidssituation.

Regeringen genomför ett antal satsningar för att höja kvaliteten i äldreomsorgen, satsningar som också kan förbättra förutsättningarna för att undvika exempelvis undernäring. Vi gör en historisk satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen på två miljarder kronor om året 2016-2018. Mer personal gör att det finns mer tid att göra måltiderna till trivsamma tillfällen på dagen, så att alla kan äta i lugn och ro. Bemanningssatsningen kan användas för att anställa undersköterskor, men också andra yrkesgrupper såsom dietister vilket också nämns i Prop. 2016/17:1.

Livsmedelsverket håller på att revidera kunskapsstödet ”Bra mat i äldreomsorgen” som kommer att vara klar i slutet av 2017. Myndigheten har också fått regeringens uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genom Kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg, fortsätta sitt arbete med utveckling av de offentliga måltiderna.

Stockholm den 5 april 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.