Till innehåll på sidan

Spridning av försvarets materiel och förnödenheter

Skriftlig fråga 2016/17:1178 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-03
Överlämnad
2017-04-03
Anmäld
2017-04-04
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12
Besvarad
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I dag fungerar Försvarsmaktens centrallager och distributionscentral i Arboga som ett nav för försvarets materielförsörjning. Ett av syftena med etableringen av centrallagret var att öka effektiviteten och spara pengar som i stället kunde läggas på Försvarsmaktens insatser. Beslutet om att etablera centrallagret togs dock i en tid när de säkerhetspolitiska spänningarna i vårt närområde var betydligt mindre än i dag.

I dag ser vi en helt annan säkerhetspolitisk situation, särskilt efter den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krim. Den ryska upprustningen och ökade kapaciteten när det gäller fjärrbekämpning, med till exempel kryssningsrobotar, ställer nya krav på det svenska försvaret att i ökad utsträckning kunna sprida ut sina resurser. I det senaste försvarsbeslutet ingår bland annat också resurser för spridning av flygstridskrafterna.

Att Försvarsmaktens materiel och resurser finns tillgängliga i hela landet, och inte minst nära de förband som ska använda dem, är centralt för att krigsförbanden ska kunna lösa sin uppgift. Det kommer alltid att finnas behov av ett centralt nav för att distribuera Försvarsmaktens materiel och resurser, men frågan är om centrallagret är för sårbart för attacker och härbärgerar en för stor del av materielen.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att verka för att Försvarsmaktens materiel och förnödenheter i ökad utsträckning sprids i landet, så att de finns närmare krigsförbanden och därmed minskar sårbarheten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1178 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00513/MFU

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1178 av Lena Asplund (M) Spridning av försvarets materiel och förnödenheter

Lena Asplund har frågat mig om jag avser att verka för att Försvarsmaktens materiel och förnödenheter i ökad utsträckning sprids i landet, så att de finns närmare krigsförbanden och därmed minskar sårbarheten.

Den fråga som Lena Asplund ställer är central för den omställning av försvaret som regeringen redan har påbörjat. Försvarsmakten har genom 2015 års försvarspolitiska inriktning getts ett tydligt krav på att kunna mobilisera samtliga krigsförband inom sju dagar. Detta krav innebär i sin tur att myndigheten anpassar sin förrådshållning omfattande bland annat uppemot 300 anläggningar av olika storlek och lokalisering inklusive större lager på cirka 25 verksamhetsorter för att tillgodose krigsförbandens olika behov av snabbt gripbar materiel. Likaså innebär kravet att Försvarsmakten ser över den centraliserade förrådshållningen i syfte att minska sårbarheten avseende krigsviktig materiel och förnödenheter.

Förrådshållningen är en del av den samlade försvarslogistiken, som delvis utförs av Försvarets materielverk. Regeringen mottog i december 2016 betänkandet Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88). I den fortsatta beredningen av betänkandet och de remissvar som kommit in kommer regeringen att överväga möjliga åtgärder för att Försvarsmakten, i enlighet med vad som anförts i den försvarspolitiska inriktningspropositionen, ska kunna styra och följa upp logistikverksamheten.

Stockholm den 12 april 2017

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.