Yrkesutbildningens år 2016

Skriftlig fråga 2016/17:1186 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-04
Överlämnad
2017-04-04
Anmäld
2017-04-05
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12
Besvarad
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Nyligen besökte jag ett verkstadsföretag i Alfta. Företaget är mycket framgångsrikt men som så många andra företag som jag har besökt i samma bransch signalerade man vikten av att få fram fler CNC-operatörer och medarbetare som kan svetsning.

I ett pressmeddelande den 14 december 2015 meddelade regeringen att den tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv avsåg att kraftsamla för att vända det sjunkande intresset för gymnasial yrkesutbildning. 2016 utnämndes därför till yrkesutbildningens år. Tillsammans avsattes totalt över 30 miljoner kronor för att stärka de gymnasiala yrkesutbildningarnas kvalitet och attraktionskraft.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

På vilket sätt har en uppföljning skett av satsningen på yrkesutbildningens år?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1186 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/01645/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1186 av Lars Beckman (M) Yrkesutbildningens år 2016

Lars Beckman har frågat mig på vilket sätt en uppföljning av satsningen yrkesutbildningens år har skett.

Gymnasieskolans yrkesprogram är basen för industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Tyvärr har intresset för yrkesprogrammen minskat över en längre tid och situationen förvärrades under den förra, borgerliga regeringen. Det är en utveckling som måste ändras.

Tillsammans med parterna på arbetsmarknaden initierade regeringen satsningen Yrkesutbildningens år 2016. Flera stora projekt har genomförts av bl.a. WorldSkills Sweden, WSS. Till exempel genomfördes yrkestävlingen EuroSkills i Göteborg med uppskattningsvis 65 000 besökare. WSS har även genomfört kampanjen Din talang i sociala medier.

Ungdomars attityder till yrkesutbildning undersöktes i början av 2016 och i början av 2017 av Sifo och Ungdomsbarometern. Undersökningarna finns tillgängliga på www.worldskills.se och visar bl.a. att möjligheten att studera vidare efter gymnasieskolan väger tungt vid val av gymnasieprogram. Därför är det beklagligt att den förra, borgerliga regeringen tog bort högskolebehörigheten som en del av yrkesprogrammen.

Min bedömning är att det krävs flera olika typer av insatser för att öka intresset för yrkesutbildning. För det första behöver utbildningarnas innehåll vara attraktivt, t.ex. behöver yrkeselevers rätt att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning stärkas. Det är positivt att Moderata samlingspartiet nu ser vikten av högskolebehörighet på yrkesprogram. För det andra behöver kvaliteten i undervisningen förbättras, t.ex. genom insatser för att trygga tillgången på kompetenta yrkeslärare. För det tredje är min bedömning, och den


delar jag med både LO och Svenskt Näringsliv, att det krävs ett långsiktigt arbete för att höja yrkesutbildningens status.

Stockholm den 7 april 2017

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.