Romernas historia

Skriftlig fråga 2016/17:1196 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-05
Överlämnad
2017-04-05
Anmäld
2017-04-06
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den 8 april uppmärksammar vi romernas dag. En dag att fira men också en dag att uppmärksamma romernas situation. Alltför länge behandlades romer som andra klassens medborgare i Sverige och dessvärre är det fortfarande en verklighet för många. Antiziganismen är fortfarande närvarande.  Min partikollega Erik Ullenhag bedrev som statsråd ett aktivt arbete för att lyfta fram romerna och deras historia. En vitbok om övergrepp gentemot romer under svenskt 1900-tal togs fram. Vitboken visar onekligen på en mörk och okänd historia som måste berättas och spridas. Romerna i Sverige har utsatts för hot, förföljelse och tvångssteriliseringar. Romska barn nekades skolgång. Vuxna hade svårt att få ett jobb. Detta förtryck som var sanktionerat av staten ledde till ett hårt liv och en alldeles för tidig död för många romer.

Dessvärre finns antiziganismen, fördomarna och diskrimineringen kvar. En del i att bekämpa detta är att sprida kunskap om romernas historia både i Sverige och i andra länder, och här kan vitboken spela en viktig roll. Den måste dock finna tillgänglig på både svenska och engelska.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser ministern att se till att vitboken och kunskapen om romernas historia sprids i både Sverige och andra länder?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1196 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2017/01048/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1196 av Tina Acketoft (L) Romernas historia

Tina Acketoft har frågat mig hur jag avser att se till att vitboken och kunskapen om romernas historia sprids i både Sverige och andra länder.

Liksom jag tidigare svarat på en liknande fråga från ledamoten (2016/17:377) så vill jag ännu en gång understryka att jag delar Tina Acketofts syn på betydelsen av vitboken (Ds 2014:8) och att det är viktigt att sprida dess innehåll brett i samhället. Efter att vitboken publicerats har den spridits i stor omfattning till berörda aktörer, både i Sverige och internationellt. På regeringens uppdrag gjorde även Kommissionen mot antiziganism viktiga kunskapshöjande insatser under sina två år av verksamhet, främst genom att ta fram utbildningsmaterialet Antiziganismen i Sverige med tillhörande lärarhandledning. Materialet bygger på vitboken och kommissionen spred det till en stor mängd skolor i landet och andra berörda intressenter.

Efter att kommissionen lämnat sitt slutbetänkande till regeringen i juni förra året gav regeringen Länsstyrelsen i Stockholms län, som ansvarar för samordning och uppföljning av insatser inom strategin för romsk inkludering, i uppdrag att kostnadsfritt distribuera och sprida ovannämnda utbildningsmaterial.

Det är viktigt att fortsätta uppmärksamma konsekvenserna av antiziganismen i samhället. Slutbetänkandet från Kommissionen mot antiziganism har remissbehandlats och regeringen kommer att ta ställning till de rekommendationer och förslag som framgår i detta. Regeringens arbete mot antiziganism ingår också i den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.

I olika internationella sammanhang, t.ex. inom EU och Europarådet, har Sverige även lyft fram vitboken och Kommissionen mot antiziganism som goda exempel på hur romernas historia och antiziganismen i Sverige kan belysas.

Det är bl.a. på detta sätt vi fortsätter sprida kunskap om det viktiga innehållet i vitboken.

Stockholm den 12 april 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.