Distanshandel med alkoholhaltiga drycker

Skriftlig fråga 2016/17:124 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-13
Överlämnad
2016-10-14
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen föreslår att handel med alkoholhaltiga drycker på nätet ska försvåras. I dag kan privatpersoner köpa alkohol lagligt via internet från ett stort antal företag, för att sedan få varorna hemlevererade. Enligt Socialdepartementets förslag ska den typen av försäljning stoppas, och den som vill köpa alkohol måste i stället själv göra det på distans och därefter se till att få det importerat och hemskickat med en separat transport. Syftet är enligt Gabriel Wikström att skydda Systembolagets monopol. I en intervju i Sveriges Radio sa Wikström: Ytterst handlar det om att skydda den svenska alkoholpolitiken, som framförallt syftar till att barn och unga inte ska få tag i alkohol..

Att barn och unga inte ska få tag på alkohol är det få som motsätter sig. Frågan är bara om en förändring av reglerna för distanshandel med alkoholhaltiga drycker kommer att göra någon skillnad. Att göra det svårare för vin- eller spritkonnässörer att köpa varor som är svåra, eller inte går, att få tag på genom Systembolaget påverkar knappast alkoholkonsumtionen hos ungdomar. Däremot kommer förslaget sannolikt att försvåra för de företag som sysslar med näthandel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en förändring av reglerna för distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker inte ska ha en negativ påverkan på de företag som i dag är verksamma i branschen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:124 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/06442/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:124 av Sten Bergheden (M) Distanshandel med alkoholhaltiga drycker

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en förändring av reglerna för distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker inte ska ha en negativ påverkan på de företag som i dag är verksamma i branschen.

Jag vill börja med att klargöra att den reglering som föreslås i promemorian om Reglering av distanshandel med alkoholdrycker (Ds 2016:33) syftar till att utforma en sammanhängande och systematisk alkoholpolitik för att uppnå målet om att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar genom att säkerställa legitimiteten för vårt svenska detaljhandelsmonopol. De två enskilt viktigaste verktygen för att nå de alkoholpolitiska målen har sedan länge ansetts vara alkoholskatten och detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker. Systembolagets ensamrätt begränsar alkoholens tillgänglighet genom att bolaget kontrollerar etableringar och försäljningskanaler, öppettider och genomför kontroll av ålder, berusning och risk för langning.

Som framgår av den promemoria som nu har remitterats, kommer förslaget främst få konsekvenser för utländska företag vars verksamhet omfattar både försäljning och anlitande av transportör för leverans av drycker till svenska konsumenter. Dessa distanshandlare kommer inte längre att kunna anordna transporten av sina varor. I vad mån förslaget kommer att innebära minskad distanshandel är svårt att förutsäga. Dock ska framhållas att förslaget inte innebär ett förbud mot distanshandel. Med promemorians förslag kommer det vara fortsatt möjligt för konsumenter i Sverige att köpa alkoholdryck från utländska aktörer. Syftet med förslaget är att upprätthålla den ensamrätt som Systembolaget har i Sverige när det gäller detaljhandel av alkoholdrycker till konsumenter genom att agera mot förfaranden och verksamheter som gör intrång på Systembolagets uppdrag.

När det gäller förslagets effekter på alkoholkonsumtionen och fr.a. när det gäller att skydda barn och unga, visar en forskningsrapport som tagits fram av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD), att även om distanshandel står för en liten del av konsumtionen totalt sett så ökar benägenheten att beställa alkohol via internet med ett högt alkoholkonsumtionsmönster. Andelen intensivkonsumenter som beställt alkohol via internet är betydande och dessa personer gör relativt många beställningar samt betydande mängder vid varje tillfälle. I det fall en del av den alkohol som i dag införskaffas via distansförsäljning i stället införskaffas från Systembolaget, kan det ur ett alkoholpreventivt perspektiv vara att föredra. Det uppmuntrar inte till att förvara stora mängder alkohol hemma med risk för att alkoholen blir mer lättillgänglig, inte minst för barn och ungdomar.

Stockholm den 26 oktober 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.