Läskskatt

Skriftlig fråga 2016/17:1240 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-05
Överlämnad
2017-04-18
Anmäld
2017-04-19
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström har i flera medier uttalat att regeringen nu öppnar för möjligheten att införa en skatt på läsk eller socker. Till Sveriges Radio sa statsrådet att läskskatt "kan vara en väg att gå" och att den nya punktskatten "ska ses som en pusselbit i en större helhet".

I dag finns punktbeskattning av sötsaker som läsk i exempelvis Portugal, Mexiko, Storbritannien och vissa delstater i USA. Danmark införde läskskatt 2009 men avskaffade den fyra år senare, då den inte ansågs särskilt effektiv. Förra året gick också åtta svenska forskare ut och kritiserade en potentiell läskskatt i Sverige, då den ansågs vara "en svag lösning". 

Det finns skäl att oroa sig över folkhälsan vad gäller exempelvis övervikt. En aktiv livshållning, regelbunden motion, fler idrottstimmar i skolan och sunt ätande torde dock rimligen vara bättre än statliga pekpinnar och nya straffskatter. 

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen lägger fram ett förslag till riksdagen om införande av en ny punktskatt på läsk eller socker, och när bedömer statsrådet i så fall att ett sådant förslag kan lämnas till riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1240 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/02401/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1240 av Sofia Fölster (M) Läskskatt

Sofia Fölster har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen lägger fram ett förslag till riksdagen om införande av en ny punktskatt på läsk eller socker, och när jag i så fall bedömer att ett sådant förslag kan lämnas till riksdagen.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ska inom kort redovisa ett regeringsuppdrag att ta fram underlag till insatser för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Bakgrunden till att regeringen gett myndigheterna detta uppdrag är bl.a. att forskning visar att ett arbete för att påverka och förebygga ohälsa relaterad till dåliga matvanor och fysisk inaktivitet kräver insatser inom flera sektorer och av många aktörer. Myndigheternas redovisning kommer att ligga till grund för regeringens fortsatta åtgärder för att möta de utmaningar som vi idag ser när det gäller ohälsa relaterad till dåliga matvanor och fysisk inaktivitet.

Det övergripande målet för folkhälsopolitiken är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen och att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet är centralt i folkhälsoarbetet. Ekonomiska styrmedel och olika former av marknadsbegränsningar tillämpas som bekant redan idag, exempelvis på alkohol- och tobaksområdet, och jag utesluter inte att det kan vara motiverat även på andra områden som påverkar levnadsvanor och konsumtionsmönster. Jag vill dock inte föregripa det beredningsarbete som pågår och redovisningen av nämnda myndighetsuppdrag.

Stockholm den 26 april 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.