Givarkonferens för Jemen

Skriftlig fråga 2016/17:1247 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-19
Överlämnad
2017-04-20
Anmäld
2017-04-21
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26
Besvarad
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kriget i Jemen är inne på sitt tredje år. Situationen är långt bortom kritisk. Närmare 19 miljoner av landets befolkning, som totalt uppgår till knappt 25 miljoner, behöver i dag någon typ av humanitärt stöd. Omkring 10 miljoner bedöms vara i akut nöd. Var fjärde jemenit lever på gränsen till svält till följd av kraftigt hämmad matproduktion på grund av konflikten och förhindrad import av mat. Detta har bidragit till skyhöga priser på de mest elementära förnödenheter, och mer än tre miljoner är nu undernärda. Av dessa är två tredjedelar barn och kvinnor.

Den 25 april samarrangerar Sverige och Schweiz tillsammans med OCHA en givarkonferens för Jemen i Genève. Ett ökat stöd till Jemens utsatta befolkning är av stor vikt för att lindra nöden hos det krigsdrabbade landets befolkning, och initiativet är därför mycket välkommet. Samtidigt måste orsakerna bakom det pågående kriget och den växande nöden adresseras för att lidandet verkligen ska kunna stoppas. Det pågående kriget, övergreppen mot civilbefolkningen samt attacker mot och hinder för hjälporganisationernas leveranser utgör de grundläggande orsakerna bakom nöden.

Barnen betalar det högsta priset för kriget i Jemen. Enligt FN:s uppskattning har över 4 000 barn dödats eller skadats, och över en miljon har tvingats på intern flykt. Över 2 miljoner barn förhindras att gå i skolan. Samtliga parter i konflikten har begått grova övergrepp mot barn. Den Saudiledda koalitionen är ansvarig för majoriteten av dödsfallen bland barn samt attackerna mot sjukhus och skolor. Efter Trumps tillträde på presidentposten har USA ökat sin närvaro i Jemen och utfört avsevärt fler attacker än tidigare.

Sveriges agerande måste vara tydligt. Samtliga parter i kriget ska efterleva sina skyldigheter under internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter samt skydda civila. Straffriheten måste upphöra, och alla parter som är skyldiga till brott och övergrepp måste hållas ansvariga. Påstådda brott bör utredas genom ett oberoende FN-mandat. Leveranser av bistånd och nödhjälp måste släppas fram. Dessa frågor måste adresseras för att nöden ska kunna lindras.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta initiativ för att orsakerna bakom den svåra nöden i Jemen diskuteras under konferensen den 25 april?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1247 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1247 av Hans Linde (V) Givarkonferens för Jemen

Hans Linde har frågat mig huruvida jag kommer att ta initiativ för att orsakerna bakom den svåra nöden i Jemen diskuteras under givarkonferensen i Geneve 25 april.

Den humanitära krisen i Jemen är onekligen akut och därför stod Sverige tillsammans med Schweiz och FN:s generalsekreterare Guterres den 25 april värd för en givarkonferens med syfte att uppbåda mer finansiellt stöd till OCHA:s humanitära responsplan som uppgår till 2,1 miljarder USD. Glädjande nog kunde Guterres efteråt meddela att givare under dagens lopp hade utlovat sammanlagt 1,1 miljarder USD till responsplanen.

Sverige kanaliserar sitt stöd till den humanitära krisen både genom icke-öronmärkt stöd till flera stora organisationer på plats och till FN:s katastroffond (CERF) samt via Sida. Sidas stöd till Jemenkrisen uppgick 2016 till 216 miljoner SEK. Sidas allokering för 2017 uppgick initialt till 165 miljoner SEK och ytterligare 70 miljoner SEK i stöd med omedelbar utbetalning tillkännagavs under konferensen.

Vid konferensen framförde jag samma budskap som vi konsekvent förmedlar i flera fora, inklusive inom EU och i FN:s säkerhetsråd. Jag, liksom många andra, betonade att alla parter i konflikten måste respektera folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt samt underlätta humanitärt tillträde. Det finns ingen militär lösning på konflikten i Jemen. Det är allvarligt att den politiska processen till stora delar avstannat. Regeringen stödjer de ansträngningar som görs av FN:s generalsekreterare och hans särskilda sändebud till

Jemen vad gäller att leda den politiska processen och få till stånd ett eldupphör som ett första steg mot att återuppta fredsförhandlingar. I det arbetet är en bred och integrerad ansats, där kvinnor inkluderas, av fundamental betydelse.

Stockholm den 26 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.