Uppföljning av exportstrategin

Skriftlig fråga 2016/17:1261 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-24
Överlämnad
2017-04-25
Anmäld
2017-04-26
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 


Regeringen tog beslut om en exportstrategi den 24 september 2015. Där slås ett antal mål fast enligt nedan:

Exportstrategin ska bidra till regeringens övergripande mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Målen i strategin är att:

  • öka exporten, både i absoluta tal och som andel av bnp
  • öka Sveriges attraktionskraft för investeringar, kompetens och turister
  • öka andelen exporterande företag
  • öka deltagandet av svenska företag i den globala ekonomin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde följande:

 

Kan statsrådet delge om delmålen i exportstrategin uppfyllts hittills?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1261 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1261 av Jörgen Warborn (M) Uppföljning av exportstrategin

Jörgen Warborn har frågat mig om jag kan delge om delmålen i regeringens exportstrategi uppfyllts hittills.

När regeringen tillträdde var inte längre exporten det draglok för svensk ekonomi den kan och bör vara. Att öka den svenska exporten är därför ett av regeringens fokusområden och en viktig åtgärd för att få fler i jobb och trygga den svenska välfärden.

Därför antog regeringen en exportstrategi i september 2015. Målen i exportstrategin är att öka exporten i absoluta tal och som andel av BNP, att öka Sveriges attraktionskraft för investeringar, kompetens och turister, att öka andelen exporterande företag samt att öka deltagandet av svenska företag i den globala ekonomin.

Under 2016 utvecklades resultatindikatorerna för dessa mål positivt. Exporten ökade med 0,9 procent enligt SCB. De utländska direktinvesteringstillgångarna i Sverige ökade med 2,8 procent. Antalet internationella studenter vid svenska universitet och högskolor ökade med 5,7 procent. Antalet gästnätter för utländska besökare i Sverige ökade med 3,3 procent. Andelen exporterande företag med minst en anställd var oförändrad men eftersom det totala antalet svenska företag ökade innebar det att även antalet exporterande företag steg. Bland företag med minst en anställd ökade antalet exporterande företag med 1,4 procent. Deltagandet av svenska företag mäts som antalet svenska företag som bedriver export och/eller import. Dessa ökade med 0,8 procent. Den enda indikator som utvecklades negativt var exportens andel av BNP, som minskade något. Det förklaras delvis av den starka svenska BNP-tillväxten.

Stockholm den 3 maj 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.