Initiativ för terrorbekämpning

Skriftlig fråga 2016/17:1271 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-21
Överlämnad
2017-04-25
Anmäld
2017-04-26
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det fruktansvärda terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 var det första på svensk mark på sju år. Datumet kommer för alltid att vara inetsat i vårt medvetande. Runt om i Europa ser vi hur terrorismen breder ut sig, får fäste och hotar vårt fria, öppna och demokratiska samhälle. Bryssel. Nice. Paris. Berlin. Sankt Petersburg. Och nu Stockholm. Det är städer där terrorn slagit till skoningslöst. Terrorn får dock aldrig vinna. Den måste stoppas och bekämpas med full kraft.

Sverige behöver nu stärka förmågan att beivra framtida terrorattentat. Polismyndigheten måste fungera och ha möjlighet att fullgöra sitt arbete i kampen mot terrorismen. I jämförelse med andra länder är svensk polis dock gravt underbemannad. I Berlin finns exempelvis 16 000 poliser på en befolkning på 3,5 miljoner. Räknar vi om detta till våra förhållanden innebär det att Sverige skulle ha 45 000 poliser i aktiv yttre tjänst, någonting som vi i dag är långt ifrån.

Vi behöver ha bättre möjligheter att snabbare upptäcka, infiltrera och stoppa potentiella hot från radikala grupperingar och extremister som finns i vårt samhälle, strypa deras möjligheter till finansiering och säkerställa att de inte utan hinder eller kontroll kan resa som de vill över våra gränser. 

Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta initiativ avser statsrådet och den samlade regeringen att ta för att bättre att förebygga och bekämpa terrorism i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1271 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju/2015/03801/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1271 av Sofia Fölster (M) Initiativ för terrorbekämpning

Sofia Fölster (M) har frågat vilka konkreta initiativ jag och regeringen avser att ta för att bättre förebygga och bekämpa terrorism i Sverige.

Utgångspunkten för arbetet mot terrorism är den nationella strategi mot terrorism som regeringen antog 2015. Som ett led i att genomföra strategin träffade regeringen tillsammans med allianspartierna i december samma år en bred överenskommelse om åtgärder för att bekämpa terrorism. Det pågår för tillfället samtal för att uppdatera denna överenskommelse och förhoppningen är att vi inom kort ska kunna enas om ett antal nya åtgärder på området.

Regeringen har således under sin mandatperiod genomfört en rad åtgärder mot terrorism och tagit flera initiativ för att skärpa lagstiftningen. Nyligen fick en utredare i uppdrag att lämna förslag om ett särskilt straffansvar för den som deltar i eller på annat sätt stöder en terroristorganisation. För att brottsbekämpande myndigheter ska få förutsättningar att upprätthålla sin förmåga att inhämta information, har regeringen tillsatt en utredning om hemlig dataavläsning.

När det gäller det förebyggande arbetet är en väl fungerande samverkan mellan Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, kommuner och andra aktörer grunden för ett effektivt arbete. Regeringen avser därför inom kort att tillsätta en utredning för att se över de regler om sekretess och informationsutbyte som gäller mellan relevanta myndigheter och aktörer vid samverkan mot terrorism.

Regeringen har också i vårändringsbudgeten beslutat om ett tillskott om 700 miljoner kronor redan innevarande år för att undvika oönskade effekter i Polismyndighetens verksamhet. Tillskottet möjliggör bl.a. för myndigheten att ytterligare öka antalet polisanställda och säkerställa sin förmåga att kunna verka över hela landet för att värna de demokratiska fri- och rättigheterna.

Regeringens intensiva arbete för att förebygga och motverka terrorism fortsätter. Jag kan försäkra att regeringen och jag kommer att fortsätta följa denna fråga mycket noga.

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.