Åtgärder kring Postnord

Skriftlig fråga 2016/17:135 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-17
Överlämnad
2016-10-17
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under hösten har det framkommit att bristerna inom Postnord aldrig har varit större. Mängder av människor har berättat om brev som inte kommer fram, paket som slås sönder och räkningar som bara försvinner i hanteringen, vilket ibland får ofattbara konsekvenser. Antalet klagomål som riktas mot Postnord från missnöjda kunder steg från ca 5 600 i mars månad till 7 500 i augusti. Post- och telestyrelsen (PTS) rapporterar om en anmärkningsvärd försämring av posthanteringen i Sverige.

Samtidigt visar EU-kommissionens postorgan ERGP att den svenska posthanteringen i dag är sämre än exempelvis posthanteringen i Grekland, Slovakien och Lettland. På endast fyra år har Sverige tappat åtta placeringar i den europeiska rankingen och återfinns i dag på plats 15 av 27.

En välfungerande posthantering är en vital och viktig del i samhällets infrastruktur. Kunderna måste nu återfå förtroendet för Postnord. Postnord är ett statligt bolag och det är upp till regeringen i rollen som majoritetsägare i bolaget att säkerställa att verksamheten avsevärt förbättras.

Utifrån detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka konkreta initiativ och åtgärder avser närings-och innovationsministern att vidta för att säkerställa att posthanteringen och Postnords verksamhet avsevärt förbättras så att kunderna återfår förtroendet för svensk posthantering?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:135 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2016/06469/SB

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsminister

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:135 av Sofia Fölster (M) Åtgärder kring PostNord

Sofia Fölster har frågat mig vilka konkreta initiativ jag har för avsikt att vidta för att säkerställa att posthanteringen och PostNords verksamhet avsevärt förbättras så att kunderna återfår förtroendet för svensk posthantering.

Regeringen ser allvarligt på de kvalitetsbrister i PostNord AB:s brevverksamhet som det har rapporterats om under hösten. Postmarknaden är en marknad i förändring eftersom digitaliseringen av samhället har inneburit förändrade kommunikationsmönster. Brevvolymerna faller vilket medför flera stora utmaningar för bolaget som därför genomfört stora förändringar. Post- och telestyrelsen konstaterade i rapporten Kvalitetsbrister på den svenska postmarknaden (2016:22) att dessa förändringar hade gått för fort och varit för omfattande.

I dag ställs det krav på den samhällsomfattande posttjänsten att minst 85% av av de brev som lämnas in för övernattbefordran ska levereras påföljande arbetsdag och 97% inom tre dagar. PostNord når dessa krav, men Post- och telestyrelsen rapporterar om ett ökat antal klagomål. Detta var anledningen till att jag nyligen tog initiativ till ett möte med styrelseordförande och VD i PostNord för att understryka allvaret i situationen, min oro för medieuppgifterna jag läst samt efterhöra deras syn på situationen. Jag bad också ordförande och VD redogöra för hur bolaget har för avsikt att hantera detta framöver. I samband med detta möte konstaterade jag att Post- och telestyrelsens uppföljning i början av nästa år blir väldigt viktig.

Jag vill slutligen understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov. För att säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och för framtiden tillsatte regeringen i augusti förra året en utredning med uppgift att se över postlagstiftningen. Utredningens slutbetänkande är ute på remiss till och med den 15 december och remisstiden för utredningens delbetänkande löpte ut sista september. Regeringen håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med utredningens förslag.

Stockholm den 24 oktober 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.