EU och den svenska glöggen

Skriftlig fråga 2016/17:139 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-17
Överlämnad
2016-10-18
Anmäld
2016-10-20
Sista svarsdatum
2016-10-26
Svarsdatum
2016-11-01
Besvarad
2016-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I förra veckan kunde vi läsa i ett flertal svenska tidningar att EU-regler skulle försvåra för den svenska glöggen. Enligt uppgifter skulle ett nytt EU-regelverk leda till att den svenska vinglöggen endast skulle få innehålla smaksatta råvaror från druvor. Detta skulle ha inneburit att alla varianter av glögg som innehåller rom eller whisky inte skulle ha fått kallas för glögg.

Det visade sig emellertid att detta inte stämde, och EU-kommissionens Sverigekontor blev tvunget att gå ut och tillbakavisa dessa uppgifter i en kommentar. Det framstår som om de svenska juristernas tolkning, både på den beslutande myndigheten Livsmedelsverket och på Systembolaget, inte var korrekt.

Hanteringen av ärendet på Livsmedelsverket har skapat en rad frågor kring svenska myndigheters tolkning av regelverk från EU. Det är inte första gången svenska myndigheter har varit otydliga i sin tolkning av EU-regler. Senast i somras skapade Naturvårdsverkets och Jordbruksverkets tolkning av EU-regler om signalkräftorna stor förvirring bland den svenska befolkningen och svenska företag. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Livsmedelsverket ska bli bättre på att med större exakthet tolka regelverk från EU?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:139 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/06480/SUN

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:139 av Lotta Finstorp (M) EU och den svenska glöggen

Lotta Finstorp har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att Livsmedelsverket ska bli bättre på att med större exakthet tolka regelverk från EU.

Enligt den information jag har så har Livsmedelsverket hanterat frågan på ett bra sätt. Jag har svårt att lasta myndigheten för att denna fråga har varit aktuell i media. Jag kan inte se att Livsmedelsverket har gjort något felaktigt. Vi har alla ett ansvar att se till så att frågor av denna typ inte förstoras upp och felaktigt får stor uppmärksamhet.

Alltså, jag har förtroende för Livsmedelsverkets hantering av frågan och avser därför inte att vidta några åtgärder.

Stockholm den 1 november.

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.