Migrationsverkets handläggningstider

Skriftlig fråga 2016/17:141 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-18
Överlämnad
2016-10-18
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är inte ovanligt att riksdagsledamöter lokalt blir kontaktade av medborgare som beskriver de svårigheter de har med Migrationsverket. Det handlar om svenskar som försöker få den de älskar att komma till Sverige för att bo, arbeta och bidra till vårt samhälle. Migrationsverkets handläggningstider är i vissa anknytningsärenden, som ändå kan beskrivas som rutinfall, uppe i långt över 12–14 månader, i stället för maxtiden på nio månader. Trots frågor och påstötningar händer inget, och i nöd och vanmakt återstår endast JO-anmälan för den enskilde – anmälningar som har ökat i antal mot Migrationsverket. Problemen och svårigheterna har också uppmärksammats av medierna. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors har uppmanat regeringen att göra en översyn. I grunden handlar det om att tillförsäkra medborgarna den service och kvalitet de har rätt att förvänta sig av myndigheter.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att försäkra sig om att Migrationsverkets handläggningstider i fråga om anknytningsärenden kortas jämfört med i dag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:141 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr 2016/07148/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:141 av Hans Wallmark (M) Migrationsverkets handläggningstider

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att försäkra mig om att Migrationsverkets handläggningstider i fråga om anknytningsärenden kortas jämfört med i dag.

Antalet asylsökande som sökte sig till Sverige under 2015 var rekordhögt. Det har lett till stora påfrestningar för Migrationsverket, det svenska asylsystemet och även andra centrala samhällsfunktioner. Även antalet personer som söker uppehållstillstånd på anknytning ökar. Under 2016 räknar Migrationsverket med att drygt 67 000 nya ansökningar om uppehållstillstånd på anknytning kommer att inkomma till myndigheten, vilket är ca 10 000 fler än 2015.

Regeringen har tillfört betydande resurser de senaste åren för att Migrationsverket ska kunna hantera den ökade arbetsbelastningen. Förvaltningsanslaget för Migrationsverket har ökats från drygt 3 miljarder 2014 till nästan 6 miljarder kronor 2016. Utöver det har regeringen vidtagit åtgärder för att minska trycket på Migrationsverket, bland annat genom att införa tillfälliga id- och gränskontroller och den nya tillfälliga asyllagstiftningen som trädde i kraft i somras. Dessa åtgärder har, tillsammans med politiska förändringar i andra länder och inom EU, gjort att färre personer nu söker asyl i Sverige.

Regeringen har vidare genomfört ändringar som innebär att alla kommuner ska vara med och ta ansvar för nyanlända och att personer som fått avslag på sin ansökan inte längre ska ha rätt till boende enligt Lagen om mottagande av asylsökande. Detta tillsammans med att antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat, gör att Migrationsverket ges utrymme att fokusera ytterligare på andra ärendeslag än asyl, till exempel anknytningsärenden. En Omställning från asylprövning till andra ärendeslag innebär att handläggningstiderna inom anknytningsärenden då kommer att kunna kortas.

Utöver ovanstående åtgärder för att minska belastningen på Migrationsverket ställer regeringen krav på att Migrationsverket ska uppnå betydande produktivitetsökningar och kortare handläggningstider genom till exempel förbättrade digitala lösningar. Utvecklingsarbeten pågår vid Migrationsverket inom såväl tillstånds- som asylprocesserna, men ytterligare effektiviseringar behöver genomföras i syfte att förkorta handläggningstiderna.

Jag följer noga de åtgärder som Migrationsverket vidtar och att de har en positiv inverkan på handläggningstiderna.

Stockholm den 26 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.