God tillgång till telefoni

Skriftlig fråga 2016/17:1421 av Mattias Jonsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-16
Överlämnad
2017-05-17
Anmäld
2017-05-18
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

För en tid sedan kom det till allmän kännedom att regeringen planerar att tillåta nedklippning av koppartråd och nedtagning av telestolpar. Det är ett utmärkt initiativ om man ser till digitaliseringens utveckling och de framsteg som görs för vårt hållbara samhällsbygge.

Däremot finns det viss oro runt om i Sverige att en sådan nedmontering av fast telefoni skulle ske innan ny teknik tillgängliggörs på marknaden. Detta skulle innebära att människors fasta telefonabonnemang avslutas och att de människor som i dag enbart kommunicerar via fast telefoni skulle få det problematiskt att dels vara nåbara, dels nå ut till andra.

För mig är det viktigt att alla har tillgång till god telefoni. Att människor är nåbara och kan kommunicera är viktigt i arbetet för ett tryggt och jämlikt Sverige.

Det finns som nämnt en oro lokalt att nedmonteringen av koppartråd och telestolpar skulle kunna leda till att alla människor inte längre får tillgång till kvalitativ telefoni.

Därför vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att säkerställa att alla människor har fortsatt god tillgång till telefoni när koppartråd och telestolpar nedmonteras?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1421 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03629/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1421 av Mattias Jonsson (S) God tillgång till telefoni

Mattias Jonsson har frågat mig hur jag och regeringen kommer att säkerställa att alla människor har fortsatt god tillgång till telefoni när koppartråd och telestolpar nedmonteras.

Just nu pågår en omställning till framtidssäker infrastruktur för både fast telefoni och bredband. Omställningen från koppar till i huvudsak fiber har pågått under flera år och sker i hög takt. Jag instämmer i att det är av största vikt att det inte uppstår ett glapp mellan att gammal teknik avvecklas till dess att ersättningslösningar är på plats.

De allra flesta som berörs kommer att kunna få hemtelefoni från Telia eller något annan operatör på marknaden. Här kan det vara fråga om att man måste använda olika tekniker, t.ex. mobilnät och i ett fåtal fall satellit. Post- och Telestyrelsen (PTS) kan dessutom upphandla telefoni till de fåtal hushåll som inte kan få telefoni från någon leverantör på marknaden.

Enligt PTS senaste kartläggning är tillgången till telefoni mycket god. Då olika operatörer har mobilnät med olika täckningsgrad i olika områden kan man i vissa fall behöva prova en annan operatör än den man först tänkt sig. Man kan även behöva sätta en antenn på huset för att få bästa möjliga kontakt med nätet.

Telia äger merparten av kopparnäten och har rätt att göra förändringar i dessa. Telia är också ett börsnoterat företag och en av flera aktörer på en konkurrensutsatt marknad. Det är Telias ledning och styrelse, inte regeringen, som har ett ansvar att fatta affärsmässiga beslut bland annat rörande investeringar, såsom förändringar i näten, till exempel om att avveckla kopparnätet. I detta ligger också att bolaget agerar på ett sådant sätt att goda och långsiktiga kundrelationer upprätthålls.

Telia och de operatörer som säljer tjänster via de delar av kopparnätet som läggs ned har dessutom ett mycket viktigt ansvar för att informera sina konsumenter och berörda kommuner i god tid så att de kan teckna nya abonnemangsavtal. Regeringen följer detta och frågan i övrigt noggrant så att omställningen görs på ett ansvarsfullt sätt och så att inga användare hamnar i kläm.

Det kan tilläggas att PTS, på uppdrag av regeringen, nyligen har utrett olika överföringshastigheter som krävs för att säkerställa att alla hushåll och företag har tillgång till internettjänster som är grundläggande för att kunna bo och verka var som helst i landet. Internettjänster kan även användas för t.ex. telefonsamtal (IP-telefoni).

PTS rapport bereds i Regeringskansliet och regeringen avser ta ställning till vilken nivå för funktionell tillgång till internet som är lämplig.

Stockholm den 23 maj 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.