Fler undersköterskor i äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2016/17:1431 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-17
Överlämnad
2017-05-18
Anmäld
2017-05-19
Sista svarsdatum
2017-05-24
Svarsdatum
2017-05-30
Besvarad
2017-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statsminister Stefan Löfven lovade följande i sitt inledningsanförande i partiledardebatten i riksdagen den 10 juni 2015: Vi har en välfärd som ropar efter mer utbildad personal, operationsköer som växer. Därför investerar vi i fler sjuksköterskor och undersköterskor, över 4 000 fler i äldreomsorgen och 20 000 extratjänster.

Sedan statsministern gjorde detta uttalande har vårdköerna fördubblats. Därtill pågår en personalflykt av sjuksköterskor från landstingen som arbetsgivare. Operationer får ställas in eftersom det saknas utbildad vårdpersonal. Till sommaren lär situationen gällande bemanningen inom vården och omsorgen bli enormt utsatt.

Vad gäller antalet undersköterskor i äldreomsorgen är bilden något mer oklar. Socialstyrelsen har i uppdrag att administrera, fördela medel och löpande följa upp satsningen på ökad bemanning inom äldreomsorgen. Till skillnad från statsministern utlovade det ansvariga statsrådet Åsa Regnér 4 500 fler undersköterskor som en följd av regeringens löfte om ökad bemanning i äldreomsorgen, enligt tidningen Hela Hälsingland den 23 april 2015.

Socialstyrelsens rapport om stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen visar att satsningen, enligt kommunernas redovisningar, finansierat knappt 5 000 årsarbetare i olika yrkeskategorier hos utförare av äldreomsorg. Sammantaget gör Socialstyrelsen bedömningen att satsningen kom igång effektivt.

Däremot visar Socialstyrelsens sammanställning att endast 6 av 10 av de knappt 5 000 årsarbetare som finansierats med dessa stimulansmedel gått till undersköterskor. Det vill säga i bästa fall uppemot ungefär 3 000 undersköterskor. Därtill ingår i dessa tal både nyanställningar och ökad sysselsättningsgrad/arbetstid för redan befintlig personal. Således är 3 000 en överskattning av hur många nya undersköterskor som tillkommit i äldreomsorgen.

Det betyder att varken löftet om 4 000 eller 4 500 fler undersköterskor inom äldreomsorgen hittills är uppfyllt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att löftet om 4 000 respektive 4 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen inte är uppfyllt, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppfylla sitt löfte?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1431 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/03072/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1431 av Cecilia Widegren (M) Fler undersköterskor i äldreomsorgen

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att löftet om 4 000 respektive 4 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen inte är uppfyllt, och vilka nya konkreta åtgärder jag avser att vidta för att uppfylla löftet.

Regeringen satsar under perioden 2015 – 2018 totalt 7 miljarder kronor på att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Målet är att öka kvaliteten i omsorgen, öka tryggheten för äldre kvinnor och män och förbättra förutsättningar för en jämställd, likvärdig och jämlik äldreomsorg i hela landet. Medlen får användas för personal som utför stöd och omvårdnad och som tillhör en personalkategori som arbetar nära de äldre. Inom dessa ramar bestämmer kommunerna själva den närmare utformningen.

Det går inte att med säkerhet fastställa exakt hur många personer som har anställts till följd av satsningen, men en uppskattning baserat på kommunernas egna uppgifter indikerar att det handlar om knappt 5 000 årsarbetare under 2015, då en miljard betalades ut.

Enligt Socialstyrelsen har stimulansmedlen bidragit till större möjligheter för omsorgspersonalen att bidra till en meningsfull tillvaro för äldre personer med omsorgsinsatser. Medlen har gjort det möjligt för personalgrupper med högre utbildning att ge stöd och handledning och sprida kunskaper till övrig personal. Medlen har även använts till förstärkning av natt- och helgbemanning eller till att sätta in extra personal efter hemkomst från slutenvård eller kortidsboende. Stimulansmedlen har även använts för att uppnå kontinuitet i bemanningen. Statskontoret bedömer att satsningens utformning är ändamålsenlig och att den ger förutsättningar för en generell förstärkning av bemanningen inom äldreomsorgen.

I slutet av mars överlämnades betänkandet av utredningen om Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen (SOU 2017:2) där tryggad personalförsörjning ingår som en central del. I betänkandet lämnas bl.a. förslag på att införa ett legitimationskrav för undersköterskor. Efter sedvanlig remissbehandling kommer betänkandet att beredas vidare inom regeringskansliet.

Sverige ska ha en välfärd av hög kvalitet som går att lita på. Kommuner och landsting har därför från 2017 tillförts 10 miljarder kronor årligen i form av ett permanent generellt statsbidrag (prop. 2016/17:1, rskr. 2016/17:127), vilket ger kommunsektorn långsiktiga förutsättningar att utveckla välfärden utifrån lokala behov. Dessa välfärdsmiljarder innebär ett betydande resurstillskott vilket skapar möjligheter för kommuner och landsting att bl.a. anställa fler och stärka vården, skolan och omsorgen.

Stockholm den 30 maj 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.