Bostadskrisen bland yngre

Skriftlig fråga 2016/17:1436 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-18
Överlämnad
2017-05-19
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadskrisen i Sverige blir allt värre. Behovet av nya bostäder bedöms vara 710 000 fram till år 2025, och enligt en nyligen publicerad enkät från Boverket uppger 255 av landets 290 kommuner att det nu råder bostadsunderskott i den egna kommunen, vilket är 15 fler än i fjol och en ökning med 72 kommuner på bara två år.

Den stora bristen på bostäder medför nu allvarliga konsekvenser för samhället, och situationen är mycket ansträngd för många grupper. En grupp som är extra utsatt är våra unga, som just nu drabbas särskilt hårt av bostadsbristen.

Nyligen publicerade Hyresgästföreningen rapporten Unga vuxnas boende 2017, och det är en dyster läsning. Hyresgästföreningen har sedan 1997 undersökt de unga vuxnas boende, och årets resultat är nedslående.

I rapporten framgår att drygt 57 procent av Sveriges unga vuxna mellan 20 och 27 år bor i en egen bostad, vilket är den lägsta uppmätta andelen någonsin. Rapporten visar också att 213 000 unga vuxna bor kvar hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle vilja bo på ett annat sätt. Det råder alltså ett stort gap mellan hur unga vuxna bor och hur de vill bo men också mellan bostadsbyggandet och efterfrågan på bostäder.

Bostadskrisen är ett stort svek mot Sveriges unga och är en följd av en alltför passiv bostadspolitik från regeringens sida. Det är orimligt att unga vuxna ska behöva bo kvar hemma och inte kunna flytta till jobb eller studier på annan ort.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med dagens svårigheter för unga på bostadsmarknaden, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1436 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03678 /PUB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1436 av Ewa Thalén Finné (M) Bostadskrisen bland yngre

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att komma till rätta med dagens svårigheter för unga på bostadsmarknaden, och i så fall när.

Bostadsbristen i landet drabbar många i vårt samhälle inte minst dem som ska etablera sig på bostadsmarknaden, däribland unga. Det har väl knappast undgått någon att det nu byggs fler bostäder än på många år. I senaste prognosen bedömer Boverket att det kommer påbörjas ca 72 000 bostäder i år och ytterligare något fler under 2018. Det kan jämföras med att det fem år tidigare, 2012, påbörjades ca 23 000 bostäder. Byggandet har således tredubblats under denna period.

Utvecklingen för studentbostadsbyggandet är särskilt glädjande att se. I Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2017 bedömer kommunerna att det kommer att påbörjas ca 6 200 studentbostäder under 2017. Det kan ställas i relation till att studentbostadsbeståndet idag är ca 90 000 bostäder enligt Statistiska centralbyrån. Ökningen av studentbostadsbyggandet är markant, för fem år sedan påbörjades knappt 500 studentbostäder. Ändrade byggregler som möjliggjort byggande av mindre studentbostäder, Akademiska Hus breddade uppdrag som innebär att de numera kan äga och bygga studentbostäder och studentbostadssatsningen Sthlm6000+ i Stockholmsregionen är några initiativ som bidragit till den positiva utvecklingen för studentbostadsbyggandet.

Bostadsbyggandet är en tidskrävande process och det kommer att ta tid att komma i kapp det stora underskott som uppstått under en lång tidsperiod med lågt bostadsbyggande. Det krävs även åtgärder på kort sikt för att lösa bostadsbristen och därför måste det befintliga bostadsbeståndet nyttjas på ett bättre sätt än idag. Statskontoret har mot denna bakgrund fått i uppdrag av regeringen att göra en analys av hur privatbostadsuthyrningen fungerar och lämna förslag på möjliga åtgärder i syfte att effektivisera utnyttjandet av det befintliga beståndet av bostäder. Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 juni i år.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder som främjar bostadsbyggande och etablering på bostadsmarknaden och har bl.a. satsat 6,1 miljarder kronor under 2017 på stöd med detta ändamål, däribland investeringsstödet om 3,2 miljarder kronor per år för att främja byggandet av energieffektiva hyresbostäder och bostäder till studerande. Detta stöd ska möjliggöra ett ökat hyresbostadsbyggande med lägre hyra än gängse nybyggnadshyror.

I syfte att öka förutsättningarna för att fler hushåll ska kunna dela på en större bostad har Boverket fått i uppdrag att utreda möjligheten för fastighetsägare att tillämpa s.k. partiella hyreskontrakt. Kommittén om modernare byggregler har tillsatts och ska göra en genomgripande översyn av byggregelverket i syfte effektivisera regelverket och därmed plan- och byggprocessen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ska i samarbete med Boverket ta fram förslag till hur ungdomars möjlighet att ordna en bostad ska förbättras, särskilt i de områden där ungdomar har svårt att etablera ett eget boende och för målgruppen unga nyanlända. Regeringen har därutöver aviserat en översyn av bostadsbidragen för att göra bidraget ännu mer träffsäkert. Detta är några av de åtgärder som vidtagits från regeringens sida för att underlätta etablering på bostadsmarknaden. Därtill krävs det att kommunerna genom sitt bostadsförsörjningsansvar verkar för att behovet av bostäder för alla grupper i samhället tillgodoses, däribland unga.

Stockholm den 30 maj 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.