Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2016/17:1452 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-17
Överlämnad
2017-05-19
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Den småskaliga vattenkraften lever närmast på undantag i Sverige. Detta trots att den utgör en klimatsmart och effektiv källa till el. Det finns gott om exempel från norr till söder på hur privatpersoner antingen tvingas riva kraftverk och dammar som kan ha funnits i generationer eller driva långdragna och kostsamma rättsprocesser för att säkra rätten att ha kvar sitt kraftverk.

Vidare finns det stora skillnader i hur olika länsstyrelser väljer att tillämpa regelverket och lagstiftningen runt den småskaliga vattenkraften. Detta skapar oro och brist på förutsägbarhet. Vad som är än värre är att detta tillåts fortgå trots att den småskaliga vattenkraften värnas i den blocköverskridande energiöverenskommelsen. Det står klart att en förändring måste ske. Jakten på ägare av småskaliga vattenkraftverk måste upphöra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av det anförda och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1452 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/01308/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1452 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Småskalig vattenkraft

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta vad gäller regelverk och lagstiftning runt småskalig vattenkraft.

Av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Läns-styrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser och därmed i förekommande fall bidra till de olika intressen som miljöbalken avser att skydda, utöver naturmiljön även t.ex. hushållning med energi och kulturmiljöer. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Jonas Jacobsson Gjörtler och jag är överens om att gällande rätt innebär att om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsynsmyndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker. Huvuddelen av den småskaliga vattenkraftproduktionen har aldrig tillståndsprövats i förhållande till sin miljöpåverkan, utan drivs med stöd av äldre rättigheter som inte kan jämställas med tillstånd i miljöbalkens mening. Praxis från mark- och miljööverdomstolen är mycket tydlig på denna punkt.

Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska ha moderna miljökrav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövningssystemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. En kommande vattenverksamhetsproposition kommer att behandla förslag som genomför de ändringar av prövningssystemet för vattenkraft som föranleds av energiöverenskommelsen.

Inom Regeringskansliet pågår ett arbete med att ta fram författningsförslag som utformas med utgångspunkt i energiöverenskommelsen. Regeringen är medveten om att fortsatt drift av befintlig vattenverksamhet i flera fall har lokal betydelse. Det är angeläget att det förslag som regeringen lägger är väl bearbetat och förankrat. Vi lägger mycket tid på möten och dialog med berörda parter för att det slutliga förslaget ska vara väl anpassat både till de krav som finns liksom den verklighet som Jonas Jacobsson Gjörtler nämner i sin fråga. Något jag anser är mycket värdefullt för den slutliga produkten.

Regeringen arbetar intensivt med frågan och är angelägna om att få rele-vanta lagändringar på plats så snart det är möjligt. Jag kan inte föregå den pågående processen eller i dag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 31 maj 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.