Fordonsbeskattning

Skriftlig fråga 2016/17:1463 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-22
Överlämnad
2017-05-23
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vi moderater har, liksom regeringen, lagt fram ett förslag om ett nytt bonus–malus-system som är tänkt att ersätta den så kallade supermiljöbilspremien. Regeringens förslag är bra på det viset att det innehåller en morot för att skaffa miljövänligare bilar. Problemet är att regeringens förslag fokuserar på att dra in skatt, genom piska, mer än något annat.

Det är bra att de som förstör vår natur och miljö betalar för sig, men det får inte vara ett svepskäl för ogenomtänkta skattehöjningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern följande:

 

Vad är bakgrunden till att förslaget har utformats som ett inkomstförslag till staten och inte med primärt fokus på en minskning av fossila bränslen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1463 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/02341/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1463 av Lotta Finstorp (M) Fordonsbeskattning

Lotta Finstorp har frågat mig mot vilken bakgrund förslaget till bonus–malus-system som har tagits fram inom Regeringskansliet har utformats som ett inkomstförslag till staten och inte med primärt fokus på minskning av fossila bränslen.

Huvudmotivet för att införa ett bonus–malus-system är att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp per kilometer. Bonus–malus-systemet kan därmed komplettera de mer generellt verkande drivmedelsskatterna och bidra till att minska transportsektorns oljeberoende och klimatpåverkan.

Det är viktigt att ett bonus–malus-system som ska styra mot en fossiloberoende fordonsflotta och i förlängningen minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn inte leder till en nettosubventionering av nybilsköp. Motivet till bonus-malus-systemet är inte att stärka statsfinanserna. Det finns dock uppenbara svårigheter att prognostisera hur mycket det föreslagna systemet stimulerar till köp av mer miljöanpassade fordon. Till exempel har anslagen till den nuvarande supermiljöbilsbonusen behövt höjas under innevarande budgetår för att efterfrågan på supermiljöbilar överträffat tidigare prognoser. Osäkerheten i bedömningen gör att systemet är utformat så att intäkterna från den förhöjda fordonsskatten (malus) initialt bedöms överstiga kostnaderna för bonusutbetalningar. För att åstadkomma ett långsiktigt hållbart styrmedel, som på sikt är offentligfinansiellt neutralt, bör en utvärdering genomföras i ett tidigt skede efter att bonus–malus-systemet har trätt ikraft.

Stockholm den 31 maj 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.