Vattenläckor och vattenbrist

Skriftlig fråga 2016/17:1470 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-23
Överlämnad
2017-05-24
Anmäld
2017-05-29
Sista svarsdatum
2017-05-31
Svarsdatum
2017-06-14
Besvarad
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Vattenbrist är tyvärr något vi i Sverige har börjat vänja oss vid under sommarmånaderna de senaste åren. Inför sommaren 2017 har nio myndigheter tillsammans gått ut och varnat för risken för att vi står inför en vattenbrist som är allvarligare än tidigare. Om det blir vattenbrist kan tillgången till dricksvatten drabbas.

Enligt varningen är risken störst i östra Sverige upp till mellersta Norrland, från Blekinge till Västernorrland, samt de inre delarna av Götaland. Detta är mycket större geografiska områden än vi tidigare erfarit.

Rapporter visar att grundvattennivån inte fyllts på som den ska under de kallare månaderna på året, och en annan anledning är för lite nederbörd under de senaste två åren.

Samtidigt kan man läsa i slutbetänkandet av Dricksvattenutredningen, SOU:2016:32, att en stor andel av användningen av det allmänna dricksvattnet, ca 25 procent, utgörs av läckage från ledningsnät och vattenverkens och huvudmännens egen användning. Att en så stor del som en fjärdedel av vårt dricksvatten läcks ut ur kommunernas ledningar är anmärkningsvärt.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder är statsrådet villig att vidta för att minska läckaget av dricksvatten i kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1470 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/01449/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1470 av Lars Beckman (M) Vattenläckor och vattenbrist

Lars Beckman har frågat civilministern vilka åtgärder han är villig att vidta för att minska läckaget av dricksvatten i kommunerna.

Frågan har överlämnats till mig.

Huvudansvaret för den allmänna vattenförsörjningen ligger på kommunerna. I detta ansvar ingår även underhåll av ledningsnät och distributionsanläggningar liksom ansvaret att vidta de åtgärder som krävs för att säkra den allmänna vattenförsörjningen.

Den s.k. Dricksvattenutredningen har haft som uppgift att identifiera nuvarande och potentiella utmaningar för en säker vattenförsörjning både på kort och på lång sikt. Utredningen har överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Jag kan konstatera att utredningen bl.a. föreslår en ny bestämmelse i lagen om allmänna vattentjänster som innebär att huvudmannen ska se till att det finns en plan för förnyelse och underhåll av de anläggningar som används för vattenförsörjning. Utredningens slutbetänkande har varit ute på remiss och förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 14 juni 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.