Förebyggande åtgärder mot mässling

Skriftlig fråga 2016/17:1551 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-08
Överlämnad
2017-06-08
Anmäld
2017-06-09
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

I en Facebookgrupp erbjuds föräldrar att låta sina barn komma i kontakt med barn som bär på mässling. Detta är inte olagligt, men det är högst olämpligt eftersom sjukdomen kan vara direkt farlig för vissa grupper, inte minst barn.

Barn mellan sex och nio månader är särskilt utsatta. Att smittas av mässling kan riskera att leda till svåra sjukdomar, som lunginflammation och hjärnhinneinflammation, vilka kan ge komplikationer för resten av livet.

Det är ytterst allvarligt med det motstånd som finns bland föräldrar och vissa organisationer som aktivt motarbetar möjligheten att fler barn ska få ta del av det allmänna vaccinationsprogrammet.

Det allmänna vaccinationsprogrammet för barn är helt avgörande för att förebygga sjukdomar som bland annat mässling. Innan vaccination mot mässling infördes drabbades 30 000–50 000 personer i Sverige av mässling. I dag drabbas färre än 60 personer per år av mässling. På det sättet har hundratals liv också kunnat räddas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

Hur avser ministern att agera för att bredda kunskapen om och tillgången till det allmänna vaccinationsprogrammet för att på så sätt förebygga förekomsten av bland annat mässling?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1551 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/03481/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1551 Förebyggande åtgärder mot mässling

Saida Quicklund har frågat mig hur jag avser att agera för att bredda kunskapen om och tillgången till det allmänna vaccinationsprogrammet för att på så sätt förebygga förekomsten av bland annat mässling.

Till att börja med vill jag konstatera att mässling är en allvarlig sjukdom och instämma i att det är högst olämpligt att utsätta barn för smittan. Sedan 1971 ingår vaccination mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Alla barn får erbjudande om vaccination mot mässling vid två tillfällen, av barnhälsovård respektive elevhälsan. Tack vare ett mycket framgångsrikt vaccinationsprogram med hög vaccinationstäckning har vi lyckats eliminera sjukdomen i Sverige. I dag förekommer sjukdomen enbart bland personer som smittats utomlands eller haft kontakt med personer som blivit smittade utomlands. Genom goda smittskyddsåtgärder kring fallen och en hög immunitet i befolkningen har sjukdomen inte kunnat etablera sig i landet igen.

Nationella vaccinationsprogram regleras sedan 2013 i smittskyddslagen (2004:168) och i smittskyddsförordningen (2004:255). I samband med att den nya ordningen trädde i kraft fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en kommunikationsstrategi om vacciner och vaccinationsprogram som uppfyller de behov av information som finns hos såväl allmänhet som profession. Sedan dess har detta ansvar för vaccinationsfrågorna flyttats till Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har ett viktigt uppdrag att, på vetenskaplig grund, förmedla kunskap om sjukdomar som kan förebyggas med vaccin och vaccinationsprogram samt ta fram informationsmaterial som personalen kan använda på barnavårdscentraler och inom elevhälsan. Just riktat till föräldrar finns ett informationsblad om barnvaccinationsprogrammet som översatts till ett tiotal språk.

Jag kommer att följa frågan noga framöver.

Stockholm den 14 juni 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.