Åtgärder mot hedersvåld

Skriftlig fråga 2016/17:1563 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-08
Överlämnad
2017-06-09
Anmäld
2017-06-12
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Göteborgs-Posten har granskat domstolshandlingar som rör fall av hedersvåld i Sverige och har hittat över 500 fall av barn och unga som har omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik. 80 procent hade utsatts för fysiskt våld. Överlägset flest fall hittades i Västra Götalands län, som har fler anmälda fall än Stockholm och Skåne tillsammans.

Problemet är mångfasetterat, och kunskapen om hur det ska hanteras lämnar ofta en hel del att önska. Enligt experter på hedersvåld har det historiskt sett funnits en ovilja bland både kommunchefer och politiker i vissa kommuner att lyfta problematiken. Förtrycket sågs som ett allmänt våld mot kvinnor snarare än det hedersvåld som det rörde sig om.

Det finns tydliga skillnader som man måste våga se för att kunna sätta in rätt åtgärder i ett tidigt stadium. Hedersförtryck utövas ofta av ett kollektiv, både av män och kvinnor, och förtrycket pågår ofta under lång tid från det att barnen är små. Vi måste se hedersförtryck för vad det är. Kan vi inte se att hedersförtryck skiljer sig från annat våld, då kan vi inte ge rätt insatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka kunskapen om hedersbrott så att de barn och ungdomar som drabbas ska kunna få rätt hjälp och stöd av samhället så tidigt som möjligt ?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1563 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på fråga 2016/17:1563 Åtgärder mot hedersvåld

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att öka kunskapen om hedersbrott så att de barn och ungdomar som drabbas ska kunna få rätt hjälp och stöd av samhället så tidigt som möjligt.

Jag delar Boriana Åbergs uppfattning att vi måste se hedersförtryck för vad det är. Det utmärks bl.a. av att individens intressen underordnas familjens, att individens handlingar i hög grad anses påverka familjens anseende och att individens sexualitet är hela familjens angelägenhet. Flera män och kvinnor kan vara involverade i att planera, besluta, sanktionera och utöva våld och förtryck i hederns namn. Situationen för de utsatta är extremt svår eftersom de ofta är unga och förövarna är deras närstående. I många fall behöver stödet till de utsatta vara långsiktigt för att de ska kunna bygga upp en ny tillvaro.

Våldet och förtrycket innebär allvarliga kränkningar av kvinnors och flickors rätt till kroppslig integritet och självbestämmande över sexualitet, barnafödande, relationer, utbildning och ekonomi. Det bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar och riktas även mot unga män, pojkar och hbtq-personer. Att förstå särdragen i hedersförtrycket är en förutsättning för en effektiv jämställdhets- och barnrättspolitik som omfattar alla i Sverige.

Såväl utsatta som yrkesverksamma och andra berörda personer behöver ha kunskap, rådgivning och stöd på området. Länsstyrelsen i Östergötlands län har därför fått regeringens fortsatta uppdrag att ansvara för ett nationellt kompetensteam med tillhörande stödtelefon. Alla länsstyrelser har uppdragits att motverka hedersrelaterat våld och förtryck genom att bl.a. bidra med kompetensstöd till kommuner och landsting med särskild inriktning på verkningsfullt förebyggande arbete.

Socialstyrelsen har uppdragits att genomföra en nationell kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck samt barnäktenskap och tvångsäktenskap. I uppdraget ingår att undersöka i vilken utsträckning utsatta personer har fått stöd och hjälp samt vilka specifika problem och möjligheter berörda yrkesgrupper upplever i detta arbete. Vidare ska Socialstyrelsen ta fram en metod inom vård och omsorg för upptäckt och bedömning av stödbehov och risken för upprepat våld i hederskontext. Myndigheten ska även planera för fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Dessutom har Socialstyrelsen uppdragits att ta fram en förstärkt vägledning för socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn som har ingått äktenskap utomlands samt information till dessa barn, de som uppges vara deras makar och barnens föräldrar, om svensk lag och rättspraxis samt skydd och stöd.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har uppdragits att genomföra flerspråkiga informationsinsatser för asylsökande och nyanlända barn och unga om bl.a. hedersrelaterat våld, självbestämmande över sexualitet och relationer, svensk lag och stödmöjligheter. Till uppdraget hör utbildning för barn och unga liksom för berörda yrkesgrupper.

För att höja grundkompetensen i särskilt angelägna yrkesgrupper kommer regeringen att införa ett nytt krav för vissa examina som innebär att studenterna ska ha kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Regeringen avser också att stärka den våldsförebyggande inriktningen i statens stöd till kommuner, landsting och andra aktörer som arbetar med föräldraskapsstöd.

Sammantaget tar regeringen många initiativ för att öka kunskapen om hedersbrott för att drabbade barn och ungdomar ska få stöd och hjälp så tidigt som möjligt.

Stockholm den 21 juni 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.