Till innehåll på sidan

Sveriges agerande i EU mot auktoritära medlemsländer

Skriftlig fråga 2016/17:1574 av Maria Abrahamsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-09
Överlämnad
2017-06-09
Anmäld
2017-06-12
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Polen har varit på kollisionskurs med stora delar av övriga EU sedan regeringspartiet Lag och rättvisa kom till makten hösten 2015. Regeringen i Warszawa har ignorerat demokratins spelregler, bland annat genom att ta politisk kontroll över rättsväsendet. Regeringstrogna personer har utnämnts till domare i landets författningsdomstol, vars oberoende härigenom har begränsats, och statliga medier har ställts under ökad regeringskontroll. I snart två års tid har EU-kommissionen försökt förmå Polen att följa de rättsstatliga regler som gäller inom EU, men den polska regeringen har hittills avvisat alla framställningar i den riktningen.

EU-fördragen ger möjlighet till straffsanktioner mot medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer; i sista hand kan det i sådana fall bli fråga om att frånta medlemslandet dess rösträtt i rådet. En svårighet med denna typ av sanktioner mot en medlemsstat är att de förutsätter enighet bland de övriga medlemsstaterna. När det gäller frågan om sanktioner mot Polen har åtminstone ett annat medlemsland låtit förstå att landet motsätter sig sådana.

Men det finns en annan typ av påtryckningsmedel mot en medlemsstat som sätter sig över de grundläggande värden som EU vilar på. EU fastställer varje år – inom ramen för den fleråriga budgeten, vilken beslutas med enhällighet – en årlig budget rörande medlemsstaternas in- och utbetalningar. Exempelvis beslutades 2016 om 155 miljarder euro i inbetalningsskyldighet för medlemsstaterna och 144 miljarder euro avseende utanordningar till medlemsstaterna (EU-bidrag). Dessa årliga budgetar beslutas med kvalificerad majoritet i rådet, om än i ett komplicerat samrådsförfarande med kommissionen och Europaparlamentet. Dessutom beslutar rådet varje år – inom ramen för den fleråriga budgeten – om ändringsbudgetar. Också dessa budgetbeslut fattas av rådet med kvalificerad majoritet. Ett fåtal medlemsstater kan alltså inte genom veto i rådet förhindra en viss fördelning av EU-medel på utgifts- eller inkomstsidan.

Polen är en av EU:s största nettobidragstagare. Om EU beslutar att hålla inne med utbetalningar till Polen av till exempel jordbruks- eller regionalstöd, skulle detta kunna utgöra ett starkt påtryckningsmedel mot den polska regeringen.

I Ekots lördagsintervju den 27 maj fick EU- och handelsminister Ann Linde frågan om hur hårt EU bör gå fram mot Polen och Ungern vars politiska utveckling går i alltmer auktoritär riktning. Ann Linde framhöll som en svårighet att det krävs enhällighet bland medlemsstaterna för beslut om straffsanktioner, men berörde inte med ett ord möjligheten för EU att tillgripa den typ av ekonomiska sanktioner som inte kräver enhällighet.

 

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde varför statsrådet och den svenska regeringen i frågan om EU:s reaktioner på den polska regeringens alltmer auktoritära styre, inte tycks se ekonomiska sanktioner via EU:s budget som ett möjligt påtryckningsmedel när det gäller att förmå Polen att leva upp till sina rättsstatliga förpliktelser?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1574 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1574 av Maria Abrahamsson (M) Sveriges agerande i EU mot auktoritära medlemsländer

Maria Abrahamsson har frågat mig varför den svenska regeringen inte tycks se ekonomiska sanktioner via EU:s budget som ett möjligt påtryckningsmedel när det gäller att förmå Polen att leva upp till sina rättsstatliga förpliktelser.

Respekten för rättsstatens principer är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat och jag delar Maria Abrahamssons oro över rättsstatsutvecklingen i Polen. Jag driver själv på arbetet för att det ska finnas effektiva verktyg för att garantera efterlevnaden av rättsstatens principer i alla medlemsländer, bland annat genom arbetet i den breda likasinnade-kretsen ”Friends of the Rule of Law”.

De senaste åren har vi tagit viktiga steg framåt och utvecklat EU:s instrument för att stärka respekten för rättsstaten och EU:s andra grundläggande värden. Samtidigt har vi sett en fortsatt oroande utveckling både i Europa och internationellt, där regeringar stärker sitt inflytande över rättssystem och begränsat medias och det civila samhällets möjligheter att arbeta.

Detta är bland annat fallet i Polen där regeringen genomfört en rad lagändringar som inverkat negativt på Konstitutionsdomstolens oberoende och funktionssätt och som av både EU och Europarådet bedömts vara tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv. Tyvärr har polska regeringen avvisat både EU-kommissionens och Venedigkommissionens rekommendationer om åtgärder som bör vidtas för en konstruktiv lösning i linje med europeisk standard. På senare tid har frågan om möjligheterna att använda ekonomiska sanktioner i någon form förts fram i debatten av olika aktörer. Regeringen har också undersökt möjligheterna att koppla utbetalningen av ekonomiskt stöd från EU-budgeten till medlemsländernas respekt av EU:s grundläggande värden.

Artikel 2 i EU-fördraget (FEU) anger de grundläggande värden som EU ska bygga på, bl.a. respekt för rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna. Artikel 7 FEU innehåller en mekanism för att bevaka att EU:s grundläggande värden enligt artikel 2 FEU upprätthålls i medlemsstaterna. Den har inte använts i praktiken, men möjligheten att tillgripa artikel 7 FEU har berörts i debatten med jämna mellanrum.

Artikel 7-förfarandet kan användas för att tillfälligt upphäva vissa rättigheter som medlemsstaterna har. Det skulle t.ex. kunna användas för att dra in ekonomiska bidrag (t.ex. från EU:s strukturfonder). Innan beslut kan fattas om att upphäva vissa rättigheter för en medlemsstat måste dock Europeiska rådet med enhällighet (förutom den medlemsstat det gäller) fatta beslut om att en medlemsstat allvarligt och ihållande åsidosätter värden som anges i artikel 2 FEU. Europeiska rådets beslut ska även godkännas av Europaparlamentet. Det är först när ett sådant beslut har fattats som rådet i sin tur får fatta beslut om att tillfälligt upphäva vissa av de rättigheter som medlemsstaten i fråga har till följd av tillämpningen av fördragen, inbegripet att suspendera rösträtten i rådet. Rådet fattar sitt beslut om att upphäva rättigheter med kvalificerad majoritet (den högre tröskeln, dvs. det krävs 72 % av medlemsstaterna som företräder minst 65 % av unionens befolkning).

Det finns således redan en möjlighet i fördraget att dra in EU-medel från medlemsstater som inte lever upp till rättsstatens principer. I praktiken är det dock svårt att tillämpa förfarandet eftersom enhällighet i Europeiska rådet krävs.

Det pågår diskussioner om att införa möjligheter till utökad konditionalitet kopplad till EU-stöd. Idag finns t.ex. en rättslig möjlighet att helt eller delvis dra in åtaganden från Sammanhållningsfonden om en stödmottagande medlemsstat inte lever upp till åtaganden inom Stabilitets och tillväxtpakten, som bland annat fastställer mål för budgetunderskott och offentlig skuld och inte vidtar nödvändiga åtgärder. Denna möjlighet har dock inte tillämpats av rådet.

De grundläggande reglerna för upprättandet av EU:s årsbudget återfinns i artiklarna 313-316 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Årsbudgeten upprättas inom den fleråriga budgetramen och slår fast anslagsnivåerna för program, fonder och verksamheter. Hur utbetalningar fördelas mellan medlemsstaterna beslutas inte i årsbudgetförfarandet utan styrs av regelverk på respektive politikområde, i antagna program samt av genomförande- och utbetalningsbeslut som fattas av kommissionen i dess roll som genomförare av budgeten. Inbetalningarna styrs av ett separat regelverk som tillämpas på statistiska underlag och hanteras inte i årsbudgetprocessen.

Regeringen stöder kommissionens viktiga arbete och dialog med Polen och det är positivt att den polska regeringen nu är redo att fortsätta dialogen. Det är också viktigt att den polska regeringen engagerar sig i en dialog med den politiska minoriteten, civilsamhället och experter inom landet för att hitta konstruktiva och hållbara lösningar i enlighet med rättsstatens principer.

Vi för också dialog genom bilaterala kontakter på olika nivåer med både Polen och andra medlemsstater om vikten av att respektera rättsstatens principer och att EU:s övriga regelverk värnas. Om den negativa utvecklingen fortsätter kan det finnas behov av ytterligare åtgärder på EU-nivå. Det är exempelvis inte uteslutet att rådet på sikt skulle kunna utveckla någon form av egen granskning av hur alla EU:s medlemsstater lever upp till rättsstatens principer.

Stockholm den 21 juni 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.