Nyanlända som deltar i snabbspår

Skriftlig fråga 2016/17:1621 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I maj 2017 kom Arbetsförmedlingen med en rapport som beskriver hur arbetet med regeringens snabbspår för nyanlända förlöper. Av rapporten framgår bland annat att det i nuläget finns 14 snabbspår som innefattar ett trettiotal yrken. Det framgår också att det i mars 2017 var 1 222 personer som deltog i ett snabbspår.

Samtidigt deltog ca 75 000 nyanlända i etableringsuppdraget under mars 2017. Det framgår på Arbetsförmedlingens hemsida.

Detta innebär att enbart ca 1,6 procent av antalet deltagare i etableringsuppdraget också deltog i något av snabbspåren.

Snabbspåren berör därmed i nuläget enbart en anmärkningsvärt liten andel nyanlända.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att öka andelen nyanlända som deltar i snabbspåren?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1621 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01325/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1621 av Elisabeth Svantesson (M) Nyanlända som deltar i snabbspår

Elisabeth Svantesson har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att öka andelen nyanlända som deltar i snabbspåren?

De snabbspår arbetsmarknadens parter har tagit fram på regeringens initiativ är viktiga för att ta tillvara nyanländas kompetens samt för att bidra till kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Jag följer arbetet med att ta fram och utveckla snabbspåren mycket noga.

Många nyanlända har utbildning eller erfarenhet inom yrken där det råder brist på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden. Det är dessa personer som utgör målgrupp för snabbspåren och det är deras kunskap och färdigheter som tas tillvara på ett bättre och snabbare sätt än tidigare. Snabbspåren kan också ha en positiv effekt för andra nyanlända än de som deltar. Detta genom att nyanlända som går in i snabbspår och som har kompetens för bristyrken inte söker sig till arbeten med lägre kvalifikationskrav.

Snabbspåren kom snabbt på plats. De är ett bra exempel på styrkan i den svenska arbetsmarknadsmodellen, där stat och parter gemensamt snabbt kan finna vägar framåt. Antalet snabbspår och antalet yrken som omfattas har kontinuerligt ökat. Det finns nu 14 överenskommelser om snabbspår mot ett trettiotal yrken. Antalet personer som deltar eller har deltagit i snabbspår har ökat markant under de senaste månaderna. Totalt har nu 4125 personer påbörjat ett snabbspår sedan den 1 januari 2016. Av dem var 1240 kvinnor och 2885 män (siffrorna avser januari 2016 - maj 2017).

Arbetsförmedlingens lägesbedömning för arbetet med snabbspåren från maj 2017 visar att arbetet sedan den förra bedömningen förbättrats på flera punkter. Av sammanlagt fjorton snabbspår bedöms insatserna vara i fas i nio spår, tre vara delvis i fas och två inte vara i fas. Det är ett mycket bättre utfall än vid nulägesbedömningen från oktober 2016.

Det finns både utmaningar och stora möjligheter med snabbspåren. Arbetsförmedlingen måste fortsätta sitt arbete med att identifiera och mer kvalitativt kartlägga kompetensen hos potentiella deltagare i snabbspåren. Arbetsmarknadens parter utgör här en viktig resurs i arbetet med att synliggöra nyanländas kompetens samt för att hitta arbetsgivare och praktikplatser att matcha de nyanlända mot.

Stockholm den 28 juni 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.