Äldres rätt att välja sin mat

Skriftlig fråga 2016/17:1626 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är viktigt att ge äldre människor en förstärkt rätt att själva få besluta om sin vardag. Många äldre får i dag den mat som för dagen serveras, utan möjlighet att välja något annat. Inte sällan handlar det inom hemtjänsten om kalla matlådor som tyvärr inte alltid är särskilt aptitliga. Att man ska få välja den mat som man själv vill ha bör vara en självklarhet i Sverige. Vi behöver öka valfriheten och ge våra äldre mer makt över sina måltider. Och i vår budget har vi avsatt medel för en fortsatt satsning på ett nationellt måltidslyft.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att öka valfriheten för våra äldre att kunna välja sin egen mat?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1626 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/03677/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1626 av Sten Bergheden (M) Äldres rätt att välja sin mat

Sten Bergheden har frågat mig vad regeringen tänker göra för att öka valfriheten för våra äldre att kunna välja sin egen mat.

Regeringen verkar för att varje äldre kvinna och man ska få ökad delaktighet och självständighet. I Socialstyrelsens Öppna jämförelser framkommer att andelen äldre som har en aktuell genomförandeplan med information om mat och måltider i särskilda boenden ökade från

76 till 81 procent mellan 2014 och 2015, och samma nivå kvarstod under 2016. 81 procent av de äldre på särskilt boende har således fått ge uttryck för sina önskemål kring måltiden.

Regeringen har gjort en satsning för ökad bemanning med ett statsbidrag till kommunerna om 2 miljarder om året. Målet är att skapa ökad trygghet och kvalitet för den enskilde genom att bl.a. ge personalen mer tid med den äldre, som till exempel laga den mat som den äldre önskar. Socialstyrelsens lägesrapport för 2016 bekräftar att stimulansmedlen har haft betydelse för måltidernas kvalitet.

Inom ramen för regeringens kunskapssatsning för baspersonal inom äldreomsorgen och funktionshindersområdet har Socialstyrelsen tagit fram ett stödmaterial för yrkesintroduktion för personal inom äldreomsorgen, både på särskilt boende såväl som inom hemtjänsten. Den tar bl.a. upp mat och måltidssituation.

Regeringen har även gjort ett permanent generellt resurstillskott på

10 miljarder kronor per år till kommunsektorn för att kommuner och landsting ska kunna utveckla välfärden, utifrån lokala behov och förutsättningar.

Stockholm den 28 juni 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.