Säkerhet i ny tid

Skriftlig fråga 2016/17:17 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-19
Överlämnad
2016-09-20
Anmäld
2016-09-21
Svarsdatum
2016-09-28
Sista svarsdatum
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Fredagen den 9 september överlämnade ambassadör Krister Bringéus sin utredning Säkerhet i ny tid (SOU 2016:57) till regeringen.

I utredningen konstateras att det i dag råder vad som allmänt betecknas som ett nytt säkerhetspolitiskt normalläge i Europa. I detta har konfrontationslinjen mellan Ryssland och Nato förskjutits till Östersjöregionen.

Det är nu viktigt att Bringéus utredning lägger grunden till en fördjupad och öppen debatt om ett svenskt Natomedlemskap baserad på fakta. Sverige behöver både stärkt försvarsförmåga och säkerhet tillsammans med andra, inte minst med tanke på utvecklingen i vårt närområde. Regeringen har ett ansvar för Sveriges säkerhet. I det ansvaret ingår att på allvar överväga ett Natomedlemskap. Regeringen måste nu ta Bringéus utredning vidare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

När ämnar ministern att skicka utredningen Säkerhet i ny tid (SOU 2016:57) på remiss?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:17 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:17 av Karin Enström (M) Säkerhet i ny tid

Karin Enström har frågat mig när jag ämnar skicka utredningen Säkerhet i ny tid (SOU 2016:57) på remiss.

Enligt kommittédirektivet ska rapporten analysera och redogöra för innebörden av olika former av samarbeten respektive medlemskap med länder och i organisationer, samt dessas för och nackdelar inom det försvars- och säkerhetspolitiska området.

I uppdraget ingick inte att ta fram rekommendationer som beslutsunderlag i specifika frågor varför något remissförfarande inte är aktuellt. Sålunda innehåller rapporten inte några förslag.

Rapporten, som är en del av en överenskommelse i försvarsberedningen, belyser en rad samarbeten, både bilaterala, regionala och multilaterala bland annat EU, OSSE, FN och vårt partnerskap med Nato som vi kommer att studera närmare. Sammantaget utgör detta ett viktigt bidrag till vårt kontinuerliga arbete att utveckla och stärka den gemensamma säkerheten både i närområdet, på europeisk nivå och globalt.

Expertrapporten har inte haft i uppgift att utvärdera den militära alliansfriheten. Sveriges militära alliansfrihet bidrar i positiv mening till den säkerhetspolitiska stabiliteten i vårt närområde och regeringen är tydlig med att den linjen ligger fast.

Stockholm den 28 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.