SOS Alarms avtal med Sjöräddningssällskapet

Skriftlig fråga 2016/17:1705 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-30
Överlämnad
2017-07-03
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-20
Besvarad
2017-07-20
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sjöräddningssällskapet (SSRS) och SOS Alarm håller på att förhandla fram nya avtal som ska börja gälla vid årsskiftet. Enligt det nya förslaget till avtal som har lagts fram av SOS Alarm kommer avgiften som betalas av Sjöräddningssällskapet för att få samtal vidarebefordrade till sig att höjas markant.

Frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet består av 2 100 frivilliga sjöräddare och står för ca 70 procent av sjöräddningen på svenskt vatten. Detta är människor som ibland riskerar sina liv och sina båtar för att rädda andra. Att en myndighet som SOS Alarm väljer att höja avgiften för att vidarebefordra samtal till en frivilligorganisation som sköter mycket av statens arbete är oacceptabelt.

I statsrådet Anders Ygemans svar till skriftlig fråga 2016/17:1458 skriver statsrådet att han vill invänta den pågående 112-utredningen, som slutredovisas i slutet av 2017, innan frågan om SOS Alarms avgifter till Sjöräddningssällskapet tas upp. Eftersom utredningen slutredovisas i samband med att de nya avtalen ska tecknas blir det rent tidsmässigt svårt att koordinera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman: 

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sjöräddningssällskapets avgifter till SOS Alarm inte ska höjas, så att organisationens sjöräddning kan fortsätta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1705 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2017/05877/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1705 av Sten Bergheden (M) SOS Alarms avtal med Sjöräddningssällskapet

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sjöräddningssällskapets avgifter till SOS Alarm inte ska höjas, så att organisationens sjöräddning kan fortsätta.

SOS Alarm ska enligt alarmeringsavtalet mellan staten och bolaget säkerställa en effektiv alarmeringstjänst och skapa möjlighet att tillkalla eller komma i förbindelse med hjälporganen dvs. polis, statlig och kommunal räddningstjänst samt ambulanssjukvård. SOS Alarm ska erbjuda alla hjälporgan möjlighet att avtala om utalarmering av hjälpresurser. I dag finns det sådana avtal med nästan samtliga kommuner och landsting. Därutöver har SOS Alarm ingått avtal med andra relevanta aktörer på räddningstjänstområdet, däribland Sjöräddningssällskapet.

När Sjöräddningssällskapet utalarmeras av SOS Alarm vid 112-anrop kan det handla om antingen att bistå Sjöfartsverket i den statliga sjöräddningen eller att bistå en kommun i den kommunala räddningstjänsten eller ett landsting med sjöburen ambulanstransport. Sjöräddningssällskapet bidrar med värdefulla insatser inom dessa verksamheter. Villkoren för olika hjälpaktörers anslutning till 112-tjänsten och eventuella andra tjänster bygger på vad berörda avtalsparter kommer överens om.

SOS Alarm informerade nyligen i ett pressmeddelande att bolaget är överens med Sjöräddningssällskapet om att det nuvarande avtalet mellan dem ska gälla året ut med oförändrade villkor i avvaktan på 112-utredningens kommande förslag till en bättre samordnad nationell alarmeringstjänst och hur den ska finansieras.

Innan 112-utredningen har redovisat sitt uppdrag är det inte heller lämpligt att regeringen tar initiativ till förändringar av nuvarande ordning på området.

Stockholm den 20 juli 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.