CSN-bidrag till studier i salafism/wahabism

Skriftlig fråga 2016/17:1726 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-06
Överlämnad
2017-07-10
Besvarad
2017-07-24
Sista svarsdatum
2017-07-24
Svarsdatum
2017-07-24
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Medieuppgifter gör gällande att elever har fått CSN-bidrag för att studera vid det islamistiska Medinauniversitetet i Saudiarabien. Närmare bestämt har hela 2,5 miljoner kronor betalats ut till elever för detta ändamål.

På detta universitet får enbart muslimska män studera – kvinnor och icke-muslimer är över huvud taget inte välkomna. Enligt en professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet är nämnda universitetet inte heller ett vetenskapligt lärosäte.

Det vore illa nog om det stannade där men faktum är att det dessutom, inte helt oväntat med tanke på att universitetet ligger i Saudiarabien, är den wahabistiska tolkningen av islam som undervisas och att skolan har som mål att sprida islams budskap över världen. Kort och gott är hela syftet med skolan att med hjälp av missionärer sprida den mest hårdföra typen av islam i världen.

Ovanstående ska också ses mot bakgrund av den senaste tidens återkommande problem med jihadism och radikalisering. 

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är det enligt ministern acceptabelt att svenska skattemedel går till den här sortens utbildningar och om inte, vad avser ministern att göra för att se till att finansiering av den här sortens studier inte sker i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1726 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/03035/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1726 av Markus Wiechel (SD) om CSN-bidrag till studier i salafism/wahhabism

Markus Wiechel har frågat utbildningsministern om han anser att det är acceptabelt att svenska skattemedel går till religiösa studier vid Medinauniversitetet i Saudiarabien och om inte, vad han avser att göra för att finansiering av sådana studier inte ska kunna ske i framtiden. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som bör besvara frågan.

Sverige har ett av de mest generösa studiemedelssystemen i världen. Studiemedelssystemet möjliggör studier, både i Sverige och utomlands, vilket är betydelsefullt för ett litet land som vårt. Det är viktigt att vi har ett modernt och flexibelt studiemedelssystem som möjliggör att våra studenter ska få en bra utbildning, även utanför Sveriges gränser.

För att en utbildning ska vara studiemedelsberättigande ska utbildningen ha en godtagbar standard, dvs. den ska hålla tillräckligt hög kvalitet. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som bedömer om en utländsk utbildning på eftergymnasial nivå har en godtagbar standard. UHR:s bedömning grundar sig på om utbildningen på ett universitet eller högskola är erkänd av utbildningslandet som då tar ansvar för att utbildningen håller en viss kvalitet. Kontroller görs mellan UHR och myndigheter i de länder som det gäller.

Det är utbildningen och dess innehåll som ska bedömas. Utifrån nuvarande regelverk har utbildningar på Medinauniversitetet ansetts ha en godtagbar standard och utbildningar på universitetet har således bedömts vara studiemedelsberättigande.

Jag kan inte uttala mig om det enskilda lärosätet, men jag och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, att kalla till oss generaldirektörerna för UHR och CSN för att diskutera dagens regler och om det finns behov av förändringar.

Inom Regeringskansliet pågår också ett arbete för att se över reglerna vad gäller möjligheten till studiemedel för utlandsstudier. Det rör bl.a. studiemedel för språkstudier, den så kallade ”Harvardpengen”, men även hur CSN kan säkerställa att studiemedel bara betalas ut för de studier som faktiskt bedrivs och att de håller tillräcklig kvalitet.

Stockholm den 20 juli 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.