Länsstyrelsernas regler gällande fäbodar

Skriftlig fråga 2016/17:1789 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-08
Överlämnad
2017-08-09
Svarsdatum
2017-08-23
Sista svarsdatum
2017-08-23
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En fäbod är en primitiv utgård där man vistas för att kunna hålla boskapsdjur på betesmark som ligger mer eller mindre avlägset från den gård som äger boskapen.

I tidningen Land Lantbruk (2017-08-07) går det att läsa om en fäbodbrukare i Kilbäcksliden som nekats ersättning från länsstyrelsen i Västerbotten då de anser att dennes fäbod inte ska klassas som en fäbod längre. Anledningen är att det är för kort avstånd mellan hemgården och fäboden. Västerbotten är det enda län i landet där länsstyrelsen kräver att det ska vara minst en kilometer mellan fäboden och hemgården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Tänker statsrådet ta något initiativ på sitt ansvarsområde för att undvika att olika länsstyrelser gör olika tolkningar om vad som ska klassas som fäbodar runt om i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1789 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/05089/HL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1789 av Sten Bergheden (M) Länsstyrelsernas regler gällande fäbodar

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser ta något initiativ på mitt ansvarsområde för att undvika att olika länsstyrelser gör olika tolkningar om vad som klassas som fäbodar runt om i Sverige.

I Landsbygdsprogrammet 2014–2020 finns möjlighet att söka miljöersättning för fäbodar. Detta är en ersättning för de merkostnader som uppstår vid fäbodbruket. En merkostnad kan t.ex. uppstå genom det avstånd som är mellan hemgården och fäboden. Det är stödmyndigheterna, i detta fall länsstyrelserna, som i sina handlingsplaner fastställer vad som ska klassas som fäbod. Detta för att hänsyn ska tas till de regionala förhållandena.

För att få en samstämmighet i tolkningen av vad som ska kallas ”fäbod” i Sverige utfärdar Statens jordbruksverk riktlinjer. Riktlinjerna baseras på föreskrifter som bl.a. anger att fäboden ska vara tydligt avgränsad från hemgården, geografiskt och funktionsmässigt. Riktlinjerna används sedan av länsstyrelserna då dessa tar fram sina kriterier för vad som ska utgöra en fäbod. Jag avser inte att ytterligare styra tolkningen med anledning av att länsstyrelserna ska ha möjlighet att ta hänsyn till regionala förutsättningar.

Stockholm den 23 augusti 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.