Autonomi för högskolor och universitet

Skriftlig fråga 2016/17:180 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-20
Överlämnad
2016-10-21
Anmäld
2016-10-25
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Riksdagen har beslutat att våra högskolor och universitet ska ha en långtgående autonomi och ett långtgående ansvar samt hur en högskola väljer att utföra forskning och utbildning, inklusive campuslokalisering och lokaler, ligger därför till stor del inom högskolans eget mandat är två citat från en debatt som hölls i riksdagen i december 2015. Uttalandena gjordes av högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Tio månader senare har samma statsråd föreslagit och förmått regeringen att besluta att Högskolan Dalarnas verksamhet inte får samlokaliseras och att högskolan måste behålla campus både i Falun och i Borlänge. Något som går stick i stäv med vad högskolans ledning och studenter vill. Ett beslut som därmed inte heller beaktar den autonomi som riksdagen har beslutat ska gälla.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Är det statsrådets ställningstagande att det beslut som har fattats för Högskolan Dalarna ska betraktas som prejudicerande i händelse av att det finns andra universitet och högskolor som har sin verksamhet förlagd till olika campus och som av strategiska skäl skulle vilja samlokalisera sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:180 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/04527/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:180 av Betty Malmberg (M) Autonomi för högskolor och universitet

Betty Malmberg har frågat mig om det är mitt ställningstagande att det beslut som har fattats för Högskolan Dalarna ska betraktas som prejudicerande i händelse av att det finns andra universitet och högskolor som har sin verksamhet förlagd till olika campus och

som av strategiska skäl skulle vilja samlokalisera sin verksamhet.

Frågeställaren beskriver delar av den interpellationsdebatt om Högskolan Dalarnas lokalisering som ägde rum i december 2015. Det hon inte återger är att jag då tydligt framförde att regeringen noga kommer att följa utvecklingen samt att vi kan få anledning att återkomma i frågan.

Högskolan i Falun/Borlänge bildades 1977. En bärande tanke i denna reform var ökad tillgänglighet och en breddad rekrytering till högre utbildning i landet. Sedan 1977 har Högskolan genom campus Borlänge byggt upp ett nära samarbete med det lokala näringslivet inom både utbildning och forskning. Verksamheten i Borlänge har en tydlig industriprofil och ett nära samarbete med näringslivet. Tack vare Campus Borlänge finns hela utbildningskedjan i Borlänge.

Riksdag och regering kan välja att bestämma om myndigheters lokalisering om det bedöms vara ändamålsenligt. Om inte riksdag eller regering gör det är en myndighetslokalisering en fråga för myndighetens ledning. Riksdagen har vid flera tillfällen beslutat om universitets och högskolors lokalisering, vilket också regeringen har gjort vid ett antal tillfällen. När myndigheterna själva fattar beslut om sin lokalisering måste beslutet grundas på en helhetssyn. Regeringen har ett samlat ansvar för de effekter enskilda myndighetsbeslut får för staten som helhet, och kan därför besluta om en myndighets lokalisering när det bedömts befogat.


Stockholm den 2 november 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.