Kontroll av kosttillskott

Skriftlig fråga 2016/17:1823 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-21
Överlämnad
2017-08-22
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-05
Sista svarsdatum
2017-09-05
Besvarad
2017-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Dagens Nyheter avslöjade häromveckan att ett kosttillskott som visade sig innehålla den dopingklassade substansen Hiegamin, salufördes som dopingfree. Den aktuella substansen är klassat av Wada som ett dopingpreparat sedan årsskiftet, och Dopinglaboratoriet i Huddinge har under det första halvåret, i ett flertal tester, konstaterat förekomsten av just Hiegamin. Vid samtliga dessa fall har de som har testat positivt angett att de har fått i sig det via kosttillskott. Riksidrottsförbundet har återigen gått ut med en avrådan från att använda kosttillskott, utom av rent medicinska skäl.

Försäljningen av kosttillskott är idag en miljardindustri. Dock sker kontrollen av de enskilda kommunerna inom ramen för deras tillsynsansvar, med Livsmedelsverket som stödfunktion. Kommunerna i sin tur saknar tillräckliga resurser att kontrollera all försäljning. Dessutom fokuseras tillsynen på enbart innehållsförteckningar och rutiner för dessa. Ansvaret för innehållet ligger på tillverkaren. Kommunerna ställs här inför ett dilemma då det finns fall där ett preparat som har fått saluförbud i en kommun har kunnat säljas i en annan kommun. Således krävs det 290 olika beslut för att få ett stopp av försäljningen.

Före detta statsrådet Gabriel Wikström, som tidigare ansvarade för dessa frågor, har i svar på mina frågor hänvisat till att man har gett Livsmedelsverket två uppdrag, dels att utveckla ett nationellt varningssystem för livsmedel som utgör eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa, dels att arbeta för en effektiv kontroll av internethandel med livsmedel, med särskilt fokus på kosttillskott. Dessa uppdrag har redovisats till regeringen.

Dock krävs det ett tydligare grepp för att stärka kontrollen av kosttillskott för att det fortare ska kunna gå att få bort produkter som innehåller olagliga, dopingklassade substanser i hela landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser socialministern att vidta för att stärka kontrollen av kosttillskott?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1823 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/05281/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1823 av Saila Quicklund (M) Kontroll av kosttillskott

Saila Quicklund har frågat socialministern om vilka ytterligare åtgärder hon avser att vidta för att stärka kontrollen av kosttillskott.

Arbetet inom regeringen är fördelat på så sätt att det är jag som ska svara på frågan.

Kosttillskott är livsmedel och regleras av livsmedelslagstiftningen. Det är tillverkarens ansvar att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket, som central myndighet för livsmedelskontrollen, stödjer den kommunala kontrollen.

Jag är medveten om att det finns vissa utmaningar kopplat till hur den offentliga kontrollen av kosttillskott fungerar. Detta är också anledningen till att denna regering har vidtagit flera åtgärder för att stärka kontrollen av kosttillskott.

Utöver de uppdrag som Saila Quicklund nämner har Livsmedelsverket också fått i uppdrag att utreda och vid behov införa föreskrifter om maximivärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Kosttillskott kan innehålla höga halter av vitaminer och mineraler och ett regelbundet intag av höga doser kan vara hälsovådligt för konsumenten. Avsaknad av lagstadgade maximivärden har skapat osäkerhet i branschen och kontrollmyndigheterna har gjort olika bedömningar. Detta har till exempel medfört att en produkt som får säljas av en livsmedelsföretagare i en kommun förbjuds i en annan kommun. Vetenskapligt baserade gränsvärden skulle därför kunna skapa större tydlighet för såväl livsmedelsföretagen som kontrollmyndigheterna och bidra till en mer likvärdig kontroll på området över hela Sverige. Livsmedelsverket presenterade i slutet på april en plan för hur uppdraget kommer att genomföras.

Regeringens uppdrag till Livsmedelsverket kommer att ge förutsättningar för kommunerna att göra mer enhetliga bedömningar och utföra en effektivare kontroll.

Stockholm den 5 september 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.