Till innehåll på sidan

Gårdsförsäljning som stärker Sverige och Skaraborg

Skriftlig fråga 2016/17:1830 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-22
Överlämnad
2017-08-22
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-05
Sista svarsdatum
2017-09-05
Besvarad
2017-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Vinbonden Håkansson i södra Sverige säger att "de tycker det är väldigt konstigt" om långväga turisters reaktion när han förklarar att han inte får sälja sitt vin till dem där på gården.

Ansvar och frihet är ledord för allianspartierna, inom till exempel folkhälsopolitik. Förmågan att balansera en restriktiv politik med tillgänglighet och service till medborgarna ska fortsätta att stärkas. Det finns områden där det går att göra mer. Områden där det finns mer potential, till exempel gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider. Många av de företag som handhar denna typ av produkter är verksamma på landsbygden, långt ifrån de stora städernas mångfasetterade utbud. De lever i hög grad på sin attraktionskraft som turistmål och de upplevelser som hör därtill. Dessa företag fyller en funktion genom att utgöra hjärtat i en levande landsbygd. I många mindre samhällen, som träffats av urbaniseringens styrka, finns det oftast bara några få företag kvar. Dessa utgör kittet som håller ihop den lilla byn. Utan dessa skulle med all sannolikhet byn dö ut.  Företagen vart och ett och tillsammans fungerar även som en jobbmotor, en garant för jobb och tillväxt även utanför stadskärnorna. En funktion som är synnerligen viktig i värnet av de delar av Sverige som inte har lyxen att välja och vraka bland företagsetableringar.

När det gäller argument om att en mer tillåtande attityd gentemot gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot folkhälsan så är dessa argument att anse som otillräckliga. Den lilla, lokala produktion som är aktuell exemplifieras av små kvantiteter inom ramen för en relativt hög prisbild. Det är till största del turister och experter som utgör en potentiell kundbas. Att en verksamhet i denna ringa omfattning, på något sätt, skulle utgöra ett hot för monopolet och Systembolaget och dess roll inom ramen för det svenska monopolet är att dra alltför förhastade slutsatser. Det är möjligt att förena en restriktiv alkoholpolitik med en öppning för små dynamiska gårdsbutiker att sälja sina högkvalitativa produkter. Finland har lyckats kombinera sitt alkoholmonopol Alko med gårdsförsäljning, samtidigt som landet är med i EU. Än så länge har inte landet stoppats av EU-kommissionen. Därmed borde det inte heller vara några problem för Sverige att göra samma sak. Dessutom mottog regeringen en utredning 2010 som kom fram till att det går att införa gårdsförsäljning på ett sätt som är förenligt med EU-rätten. Sverige är det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Det är en förlorad chans för både svenska bönder och svensk turism.

Regeringen bör exempelvis initiera gedigen utbildning för de producenter som kan vara aktuella. Genom att agera huvudman för kunskap, kontroll och kontinuerlig uppföljning visar staten att man är beredd att gå framåt tillsammans med de små företag som har en nyckelroll i arbetet med att säkra framtida jobb och tillväxt. Att ge fler företag en reell möjlighet att ansvarsfullt växa och utvecklas är avgörande för hur Sverige och Skaraborg ska kunna möta framtidens utmaningar, inte minst på välfärdsområdet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att tillvarata potentialen på den svenska landsbygden, exempelvis småbryggerier, och avser ministern att möjliggöra gårdsförsäljning likt övriga Europa?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1830 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/04642/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1830 av Cecilia Widegren (M) Gårdsförsäljning som stärker Sverige och Skaraborg

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att tillvarata potentialen på den svenska landsbygden, exempelvis småbryggerier, och om jag avser att möjliggöra gårdsförsäljning likt övriga Europa.

Cecilia Widegren hänvisar i sin fråga till att gårdsförsäljning är tillåtet i Finland och att det därmed inte borde vara några problem för Sverige att göra samma sak.

Jag vill därför inleda med några klargöranden avseende den finska regleringen av gårdsförsäljning. Den finska definitionen av gårdsförsäljning anger att framställningen av de aktuella dryckerna ska göras på bär och frukter samt aromgivande växtdelar vilka härstammar från en växtzon inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, vars karakteristiska drag genereras norr om den sextionde nordliga breddgraden. Produkter som omfattas av bestämmelsen ska bestå av minst femtio procent frukt eller bär och får inte innehålla mer än 13 volymprocent alkohol. Den finska regleringen är sålunda utformad på ett sätt som gör att en motsvarande reglering i Sverige inte skulle omfatta de vingårdar som vill ha rätt att sälja sina produkter från egen gård. Det finska exemplet är därför inte relevant för Sverige.

Cecilia Widegren hänvisar även till den utredning, som senast analyserat förutsättningar för att tillåta gårdsförsäljning i Sverige. Utredningen konstaterade att den finska lagstiftningen vilar på osäker grund. Utredningens förslag utgår därför från de EU-rättsliga krav som torde ställas på en EU-rättslig legitim reglering av gårdsförsäljning.

Utredningen konstaterar för det första att gårdsförsäljning inte bara kan begränsas till alkoholdrycker som har tillverkats på den egna gården i Sverige, utan att även utländska tillverkare ska ges möjlighet att bedriva gårdsförsäljning av sina egenproducerade alkoholdrycker här i Sverige. Det innebär bl.a. att den som bedriver försäljning av egenproducerade drycker också ska ha möjlighet att sälja inte bara alkoholdrycker som han eller hon själv har tillverkat, utan också alkoholdrycker som har tillverkats av andra, såväl inhemska som utländska producenter.

Utredningen konstaterar vidare att försäljningen inte kan begränsas till att avse försäljning från en gård på landet. Det innebär att gårdsförsäljning skulle omfatta försäljning från t.ex. bryggerier eller andra tillverkare som har sitt säte i tätorter. Likaså skulle gårdsförsäljning inte begränsas vad avser alkoholhalt, vilket innebär att även sprit skulle kunna säljas vid sidan av Systembolaget.

Slutligen föreslår utredningen en rad begränsningar som bl.a. innebär att gårdsförsäljningen bara ska kunna ske i samband med studiebesök på tillverkningsstället, föreläsning eller någon annan liknande upplevelsetjänst med anknytning till de aktuella dryckerna och att säljaren måste ta betalt för denna tjänst så att den inte används i marknadsföringssyfte.

Regeringen kan således konstatera att gårdsförsäljningen inte kan reduceras till en fråga som bara rör vinproducenter på den svenska landsbygden. Det handlar i stället om att öppna upp en försäljningskanal för alla typer av alkoholdrycker, för såväl svenska som utländska producenter, både på landsbygden och i tätorter. Det är därmed inte osannolikt att merparten av försäljningen de facto kan komma att ske i städer och tätorter snarare än på landsbygden, då tätorter skulle ge större försäljningsmöjligheter än landsbygden.

Jag håller med Cecilia Widegren om att det finns ett stort kunnande och engagemang bland småskaliga dryckesproducenter runt om i landet. Detta i kombination med ett ökat intresse för det hantverksmässiga och småskaliga, har också slagit igenom för de lokala och småskaliga drycker som Systembolaget säljer. Systembolaget tar hänsyn till denna utveckling genom nya tillvägagångssätt för hantering av lokala och småskaliga artiklar både för Systembolaget och för leverantörer i syfte att öka tillgänglighet, produktinformation och kvalitetskontroll. Antal leverantörer och artiklar både vad gäller öl och vin har ökat kontinuerligt i Systembolagets småskaliga sortiment. Även antalet leverantörer som levererar till Systembolagets lokala och småskaliga sortiment har ökat och uppgick till ca 200 under 2016.

Förutom att de lokalt producerade produkterna som kan köpas i den närmsta Systembolagsbutiken, kan konsumenterna i hela landet beställa produkterna för uthämtning i någon av Systembolagets mer än 400 butiker eller cirka 500 ombud. Många arbetstillfällen med koppling till och inom livsmedelsproduktionen är lokaliserade till landsbygden. Regeringen arbetar aktivt med att förbättra för företagen på landsbygden genom en aktiv näringslivspolitik.

Jag vill avsluta med att poängtera att skyddet för folkhälsan är detaljhandelsmonopolets huvudsakliga motivering. Och skyddet för folkhälsan är också motivet bakom den svenska alkoholregleringen och ska även fortsättningsvis vara ledstjärnan i utvecklingen av den svenska alkoholpolitiken. Jag är övertygad om att en sådan utveckling kan gå hand i hand med en positiv utveckling av både landsbygd och företagande.

Stockholm den 5 september 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.