Turkiets missbruk av Interpol

Skriftlig fråga 2016/17:1848 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-28
Överlämnad
2017-08-29
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-12
Sista svarsdatum
2017-09-12
Besvarad
2017-09-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En 59-årig svenskturkisk journalist från södra Sverige har frihetsberövats under sin semesterresa i Barcelona efter att Turkiet har begärt honom utlämnad via Interpol. Enligt turkiska myndigheter misstänks han för att ha organiserat terrorhandlingar, men i själva verket kan det handla om något så enkelt som att den turkiska regimen velat tysta en regimkritiker. Med en fallande dom riskerar han nu ett över 22 år långt fängelsestraff.

En liknande historia utspelade sig när Turkiet använde sig av Interpol för att gripa en tyskturkisk man. Skillnaden då var att tyska myndigheter, med Angela Merkel i spetsen, tryckte på för att mannen skulle släppas, vilket också skedde. Från svenskt håll finns det kontakter mellan svenska UD och turkiska myndigheter, men något skarpt krav från svensk sida tycks inte finnas, varför den svenskturkiske mannen fortfarande är frihetsberövad.

Den alltmer paranoide presidenten Erdoğan fortsätter sitt arbete med att tysta oppositionen i landet. Sedan 2015 har fler än 50 000 turkar gripits och 110 000 förlorat sina jobb på grund av terrorismanklagelser. När nu en svensk medborgare gripits går det från att vara en generell katastrof till att också bli en svensk angelägenhet.

Det senaste övertrampet ser inte ut att vara annat än ett tydligt missbruk av Interpol.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har eller avser ministern och Sverige att agera kraftfullt mot Turkiets missbruk av Interpol och varför har man i sådana fall inte varit lika framgångsrik som Tyskland i just detta fall?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1848 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1848 av Markus Wiechel (SD) Turkiets missbruk av Interpol

Markus Wiechel har frågat mig om jag och Sverige har agerat eller har för avsikt att agera kraftfullt mot Turkiets missbruk av Interpol och varför Sverige i sådana fall inte har varit lika framgångsrik som Tyskland i just detta fall.

Jag kan endast redogöra för hur Sverige har agerat i frågan.

Jag och övriga regeringen har varit tydliga mot turkiska ledare med hur vi ser på den senaste tidens frihetberövanden och den mycket oroväckande utvecklingen i Turkiet. Vi har understrukit att Turkiets agerande har direkt påverkan på vår och EU:s relation till Turkiet. Det budskapet framfördes också när vi mot bakgrund av den senaste tidens frihetsberövanden bad Turkiets ambassadör komma till UD.

UD verkar såväl genom vår ambassad i Madrid och vårt konsulat i Barcelona som från departementet i Stockholm. Vi står i nära kontakt med spanska myndigheter kring den fortsatta processen och har också tät kontakt med anhöriga. Jag har själv i samtal med min spanske kollega, utrikesminister Alfonso María Dastis, tagit upp detta fall samt vikten av att beakta den negativa utvecklingen i Turkiet vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Jag har även tagit upp frågan med min tyske kollega Sigmar Gabriel. Sverige agerar tillsammans med andra länder för att uppmärksamma dessa frågor.

Det är spanska myndigheters ansvar att skyndsamt pröva frågan om ett utlämnande ska ske till Turkiet på grundval av de anklagelser som Turkiet fört fram.

Interpols konstitution är glasklar: organisationen får inte användas för politiska motiv. Det är särskilt allvarligt i fall som riskerar att påverka yttrandefriheten. Sverige är tydligt i EU och gentemot Interpol att efterlysningar inte får missbrukas i politiskt syfte. Detta har Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel och jag understrukit i ett brev till EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik och vice ordförande i Europeiska kommissionen Federica Mogherini. I brevet föreslår vi en diskussion inom EU för att förhindra liknande fall.

Utöver arbetet med de frihetsberövade svenskarna fortsätter också vårt viktiga och omfattande stöd till turkiska organisationer och aktörer som verkar för demokrati och yttrandefrihet.

Sverige kommer att vara aktiv i samtalen om att relationen mellan EU och Turkiet bör ses över med anledning av Turkiets agerande. Utöver det konsulära arbetet fortsätter också vårt viktiga och omfattande stöd till turkiska organisationer och aktörer som verkar för demokrati och yttrandefrihet.Stockholm den 12 september 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.