Polisens kontroll av illegal arbetskraft

Skriftlig fråga 2016/17:1858 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-30
Överlämnad
2017-08-30
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-13
Sista svarsdatum
2017-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I de fall då det finns misstanke om oegentligheter får polisen, baserat på utlänningslagen, göra kontroller av olika arbetsplatser för att finna illegal arbetskraft. Lyckligtvis finns det dock i dag en departementsskrivelse med en föreslagen förändring i utlänningslagen som riksdagen fattar beslut om kring nyår. Syftet med förändringen sägs vara att ge polisen ytterligare möjligheter att initiera kontroller, vilket av förklarliga skäl är positivt.

Problemet är som bekant brett och svårhanterligt då det dels handlar om illojal konkurrens mot andra företag, dels om att de som arbetar illegalt ofta utsätts för usla arbetsförhållanden, vilket vi vid ett flertal tillfällen fått läsa om i tidningarna.

Vad få personer vet är att det även är illegalt att anlita svart arbetskraft, och att man i och med detta ofta gör den enskilde arbetaren en björntjänst. Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att uppmärksamma allmänheten på att det inte bara är olagligt att arbeta illegalt utan även att utnyttja illegal arbetskraft?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1858 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Dnr Ju2017/06915/POL

Justitiedepartementet

Migrationsminister och biträdande justitieminister

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1858 av Markus Wiechel (SD) Polisens kontroll av illegal arbetskraft

Markus Wiechel har frågat mig vad jag och regeringen avser göra för att uppmärksamma allmänheten på att det inte bara är olagligt att arbeta illegalt utan även att utnyttja illegal arbetskraft.

Det huvudsakliga syftet med regeringens förslag om att Polismyndighetenska få utökade möjlighet att göra arbetsplatsinspektioner är att komma åt arbetsgivare som utnyttjar personer som saknar rätt att vistas och arbeta här. Det ska vara ekonomiskt kännbart för arbetsgivare som utnyttjar utsatta människor därför vill vi även att den särskilda sanktionsavgiften för arbetsgivare fördubblas.

Arbetsplatsinspektionerna syftar även till att fler personer som saknar rätt att vistas i Sverige påträffas och återsänds till hemlandet. Det är viktigt att det råder rättsäkerhet, ordning och reda i asylsystemet för att vi ska kunna upprätthålla en långsiktig, hållbar och human migrationspolitik som värnar asylrätten. Personer som efter en rättsäker prövning har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ska lämna Sverige och återvända.

Det är i sammanhanget viktigt att sätta arbetsplatsinspektionerna i ett bredare perspektiv. Det ska vara ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Ett företag ska inte riskera att bli utkonkurrerat till följd av att andra företag har undermåliga villkor för sina anställda. Exempelvis kan nämnas att Arbetsmiljöverket bedriver nationellt arbete om osund konkurrens och att myndigheten har tagit initiativ till samverkan med ett antal svenska myndigheter som också berörs av problematiken. Arbetsmiljöverket har fått flera regeringsuppdrag som berör dessa frågor, bland annat att förstärka sin tillsyn av företag som bryter mot arbetsmiljöreglerna för att få konkurrensfördelar och att genomföra riktade informationsinsatser mot berörda branscher och företag. Regeringen tillförde i budgetpropositionen för 2017
25 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att öka antalet inspektörer och därigenom bl.a. i större utsträckning motverka osund konkurrens.

Vidare ska Ekobrottsmyndigheten både på egen hand och i samverkan med Skatteverket förstärka och intensifiera arbetet med att bekämpa skattebrott samt redovisa vilken effekt vidtagna åtgärder har fått.

Sammantaget syftar dessa åtgärder till att det inte ska löna sig för arbetsgivare att utnyttja utsatta människor. I vårt samhälle ska vi inte ha några A-, B- och C-lag på arbetsmarknaden.

Stockholm den 13 september 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.