Nya regler för underhållstöd

Skriftlig fråga 2016/17:1866 av Solveig Zander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-30
Överlämnad
2017-08-31
Anmäld
2017-09-07
Svarsdatum
2017-09-14
Sista svarsdatum
2017-09-14
Besvarad
2017-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Försäkringskassan har i dagarna skickat ut ett brev till föräldrar som har bidragsförskott från Försäkringskassan. Jag har blivit kontaktad av föräldrar som är mycket oroliga och upprörda över brevet. För i brevet konstateras att det är nya regler sedan den 1 april 2016. Den mottagande förälder som har fått bidragsförskott från Försäkringskassan i många år då föräldrarna av olika anledningar inte har kontakt med varandra, till exempel på grund av konflikter, blir givetvis upprörd över Försäkringskassans brev. I brevet framgår att när den underhållsskyldige föräldern betalat sin del till Försäkringskassan i minst sex månader ska den föräldern i fortsättningen betala direkt till den mottagande föräldern. Om så inte sker kan bidragsförskottet upphöra.

I den reservation som Centerpartiet och Moderaterna lämnade till betänkandet 2015/16:SFU7 Ökad reglering av barns underhåll utanför underhållsstödet framgår att regeringens förslag kan verka konfliktdrivande eftersom föräldrarna i större utsträckning förväntas ta ansvar själva för att komma överens om och sköta ekonomiska transaktioner kring underhållet.

Av förståeliga skäl upprör detta den mottagande föräldern som givetvis blir väldigt orolig. 1 500 kronor mindre per månad är en ansenlig summa. I brevet framgår att om man inte inom cirka en månad har kontaktat Försäkringskassan upphör utbetalningen av pengar.

I detta finns många frågor; jag undrar varför man inte informerat tidigare, varför tiden för kontakten med Försäkringskassan är så kort och varför man inte först och främst ber om en personlig kontakt med mottagarföräldern i stället för att hota om indragning.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad tänker ministern göra för att lugna oroliga föräldrar med att de inte ska gå miste om sitt och barnets bidragsförskott?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1866 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr

S2017/04770/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1866 av Solveig Zander (C) Nya regler för underhållsstöd

Solveig Zander har frågat mig vad jag avser att göra för att lugna föräldrar som är oroliga för att de ska gå miste om sitt och barnets bidragsförskott.

Sedan den 1 april 2016 gäller delvis nya regler för rätt till underhållsstöd. Det övergripande målet med dessa är att särlevande föräldrar i en ökad utsträckning ska reglera underhåll för barn på egen hand utanför underhållsstödssystemet. Underhållsstödet är till för att garantera en rimlig försörjning för barn när den bidragsskyldiga föräldern av olika anledningar inte fullgör sin underhållsskyldighet. Reformen tar främst sikte
på att förmå föräldrar som har förutsättningar för det, att reglera underhållsskyldigheten utanför underhållsstödet. Om underhållsskyldigheten fullgörs genom underhållsbidrag innebär det även i många fall ett högre underhållsbelopp för barnet än vad underhållsstödet gör.

Det finns dock fall där det, trots att den bidragsskyldiga föräldern fullgör sin betalningsskyldighet gentemot Försäkringskassan, inte är vare sig lämpligt eller möjligt för föräldrarna att hantera underhållet själva. Om det finns särskilda skäl, ska därför underhållsstöd ändå kunna lämnas. Särskilda skäl som kan motivera fortsatt underhållsstöd kan t.ex. vara att boföräldern och barnet har skyddade personuppgifter eller att det finns en hotbild mot dem från den bidragsskyldiges sida. Ett annat skäl kan vara att underhållsstödet tidigare har dragits in och att den bidragsskyldiga föräldern sedan regelmässigt betalat barnets underhåll för sent eller med ett för lågt belopp.

Under den minst sex månader långa tidsperiod som löper innan en indragning av underhållsstödet kan bli aktuell, bör Försäkringskassan ha haft en dialog med föräldrarna om möjligheterna att reglera underhållet utanför underhållsstödet. Om betalningarna av underhållsbidrag mellan föräldrarna inte fungerar av olika anledningar, har boföräldern rätt att ansöka om underhållsstöd igen.

Försäkringskassan har fått ett utökat uppdrag att ge information och stöd i frågor om underhållsbidrag och underhållsskyldighet gentemot barn. Försäkringskassan har bl.a. ett beräkningsverktyg där föräldrar kan beräkna ett underhållsbidrag och en podcast för separerade föräldrar, separationspodden. Enligt uppgifter från Försäkringskassan har föräldrars intresse för informationen som nu finns att tillgå varit stort sedan reformen trädde i kraft.

Reformen har varit viktig för att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för barn med särlevande föräldrar som många gånger lever i hushåll med en låg ekonomisk standard. Syftet har också varit att modernisera regelverket för underhållsstöd så att det i större utsträckning tar hänsyn till föräldrars faktiska förutsättningar att kunna bidra till barnet och deras möjligheter att komma överens i frågor som rör barnets försörjning. Avsikten har inte varit att skapa oro eller att barn och föräldrar ska komma i kläm. Jag följer och har för avsikt att fortsätta följa utvecklingen av hur den nya reformen tillämpas av Försäkringskassan.

Stockholm den 13 september 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.