Sis kompetenstapp

Skriftlig fråga 2016/17:236 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-26
Överlämnad
2016-10-27
Anmäld
2016-10-28
Sista svarsdatum
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) är en förvaltningsmyndighet för de hem som föreskrivs i dels lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, dels lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård och dels lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall. De berörda verksamheterna är indelade i ungdomsvård, sluten ungdomsvård samt missbruksvård.

De utsatta barn som omfattas av dessa verksamheter sviks nu dubbelt av regeringen. Där staten ska gå in med stöd och hjälp medverkar nu regeringen i stället till att kompetenskraven för anställda i ungdomshem sänks. Det rimmar illa med regeringens påstående om att den höjer kvaliteten i välfärden. Därtill drar regeringen ned och sparar 541 000 kronor från och med 2017 på anslaget 4:6 Statens institutionsstyrelse inom utgiftsområde 9 för att bidra till finansiering av nationell digital infrastruktur. 

Det råder hårdare konkurrens om arbetskraft i socialt arbete, till exempel vid andra institutioner eller från HVB-hem i och med ett ökat antal ensamkommande barn som kom förra året. Enligt Statens institutionsstyrelse medför detta att kraven på de anställda för att arbeta i ungdomshem sänks. Generaldirektören för Statens institutionsstyrelse medger att de har stora svårigheter att lösa sitt samhällsuppdrag. Samtidigt som Sis har att verkställa regeringens besparingsbeting.

Utmaningar måste tas på allvar med konkreta åtgärder i allmänhet och aktivt arbete från regeringen i synnerhet.  Därför är det förvånande och oroande att regeringen medgivit kvalitetssänkningar för de mest utsatta barnen, som redan har svikits av samhället.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att omedelbart vidta för att regeringens besparingsbeting för Sis inte ska sänka kvaliteten på verksamheten eller på medarbetarnas kompetens, utan i stället säkra kompetensförsörjningen samt säkra och höja kvaliteten i verksamheten för de berörda barnens och ungdomarnas skull?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:236 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/ 06734/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:236 av Cecilia Widegren (M) SiS kompetenstapp

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att omedelbart vidta för att regeringens besparingsbeting för SiS inte ska sänka kvaliteten på verksamheten eller på medarbetarnas kompetens, utan istället säkra kvalitetsförsörjningen samt säkra och höja kvaliteten i verksamheten för de berörda barnens och ungdomarnas skull.

Frågeställaren anför i sin fråga att regeringen avser att minska SiS förvaltningsanslag med cirka en halv miljon kronor och menar att det innebär ett svek mot de utsatta barn som vårdas på SiS. Vad frågeställaren dock förbigår är att regeringen i budgetpropositionen för 2017 samtidigt föreslår att förvaltningsanslaget ska öka med 40 miljoner kronor 2017 och ytterligare 10 miljoner kronor från och med 2018 för att ge SiS förutsättningar att utföra sitt uppdrag med god kvalitet. Frågeställaren förbigår också att det egna partiet i sin budgetmotion föreslår en minskning av pris- och löneuppräkningen av anslaget som skulle innebära en minskning av SiS anslag med cirka fyra miljoner kronor 2017.

Den tredje oktober fattade Statens institutionsstyrelse ett eget beslut om att under ett år tillfälligtvis sänka myndighetens egna kompetenskrav på två års eftergymnasial utbildning i socialt/pedagogiskt arbete för behandlingsassistenter. SiS fattade beslutet mot bakgrund av att myndigheten för närvarande befinner sig i en extraordinärt svår rekryteringssituation då det råder stor konkurrens om arbetskraften från HVB-hem samtidigt som myndigheten utökar antalet vårdplatser.
Myndigheten ska fram till sommaren 2017 föra statistik över samtliga rekryteringar med eller utan stöd av undantagsregeln. Statistiken ska tillsammans med en arbetsmarknads- och rekryteringsanalys användas för en ny bedömning av myndighetens rekryteringssituation. För den personal som anställs och som inte når upp till myndighetens ordinarie kompetenskrav ska en individuell kompetensutvecklingsplan upprättas för att de på sikt ska nå upp till kraven.

Stockholm den 9 november 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.