Till innehåll på sidan

Användning av drönare efter Högsta förvaltningsdomstolens prejudikat

Skriftlig fråga 2016/17:256 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-28
Överlämnad
2016-10-31
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-09
Sista svarsdatum
2016-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen kom nyligen med en dom om drönare. Domstolen anför att kameran på en drönare kan användas för personövervakning även om det inte är syftet och att kameran därför ska betraktas som en övervakningskamera. Man säger vidare att om kameran riktas mot platser som allmänheten har tillträde till ska det vara tillståndspliktigt.

Resonemanget gäller för kameror på drönare men inte för kameror som sitter i exempelvis en bil eller på en cykel. Användningen är likvärdig, men det görs en skillnad på om man kan röra kameran med handen eller inte. Det blir märkligt. Analysen handlar inte om integritet utan om hur en drönare styrs.

Det finns väldigt många människor i Sverige som lagt mycket pengar på drönare, inte sällan utifrån ett intresse för teknik, foto och film. Det finns också många företag som använder drönare för att erbjuda tjänster såsom fotografering av hus och områden.

Domen om drönare har lett till en stor osäkerhet om vad som gäller när människor ska använda sina drönare, liksom vilka effekter det får på företags möjligheter och därmed jobben. En lagändring bör övervägas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att såväl privatpersoner som företag ska kunna använda drönare på ett rimligt och teknikvänligt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:256 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/07805/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:256 av Lars Hjälmered (M) Användning av drönare efter Högsta förvaltningsdomstolens prejudikat

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att såväl privatpersoner som företag ska kunna använda drönare på ett rimligt och teknikvänligt sätt. Frågan ställs mot bakgrund av att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom slagit fast att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Drönartekniken har många potentiella användningsområden, t.ex. inom skogs- och jordbruk, räddningsarbete och för journalistiska ändamål. Samtidigt kan drönare användas på ett sätt som innebär att enskilda utsätts för integritetskränkande övervakning. Det är därför viktigt att vi har ett regelverk som tar hänsyn till båda dessa aspekter.

Regeringen tillsatte i november 2015 en utredning för att se över 2013 års kameraövervakningslag. Trots att lagen var relativt ny kunde regeringen redan då konstatera att det fanns ett behov av att utreda hur den förhåller sig till användning av ny teknik, t.ex. kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i uppdraget till utredningen. Utredningen ska också bl.a. analysera hur lagen bör anpassas till den nya EU-rättsliga dataskyddsregleringen som börjar tillämpas våren 2018. Den nya EU-regleringen innebär en ytterligare harmonisering och att utrymmet för nationell lagstiftning minskar, särskilt när det gäller den privata sektorn.

Utredningen kommer att redovisa sitt uppdrag i juni 2017. Regeringen kommer därefter att ta ställning till hur regleringen kan utformas för att både möjliggöra användning av ny teknik och garantera ett starkt skydd för den personliga integriteten.

Stockholm den 9 november 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.