Översättning av säkerhetspolitisk utredning

Skriftlig fråga 2016/17:281 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-07
Överlämnad
2016-11-07
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-16
Sista svarsdatum
2016-11-16
Besvarad
2016-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under Nordiska rådets 68:e session i Köpenhamn vecka 44 deltog Margot Wallström. I samband med utrikesministrarnas redogörelse fick hon en fråga av den finländske riksdagsmannen Wille Rydman (Samlingspartiet) om den säkerhetspolitiska debatt som förs i både Finland och Sverige med särskild tonvikt på Nato. Han hänvisade till både den Nato-utredning som lagts fram i Helsingfors och till den granskning ambassadör Krister Bringéus lagt fram i Stockholm.

Wille Rydman ansåg att utredningarna borde utvärderas tillsammans och att den svenska rapporten borde översättas till engelska. Margot Wallström replikerade: Jag tror att dessa rapporter och utredningar kan berika vår debatt om säkerhetspolitiken, såsom den har varit och såsom den ska te sig framöver. Och vidare: Jag tror säkert att det är en bra idé att översätta det också. Det går inte ut på remiss, för det finns inga direkta förslag, men jag är säker på att det kommer att göra debatten ännu klokare och djupare framöver.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att se till att den säkerhetspolitiska utredning Krister Bringéus lade fram som ett resultat av försvarsuppgörelsen också kommer att översättas till engelska för att nå en bredare publik?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:281 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:281 av Hans Wallmark (M) Översättning av säkerhetspolitisk utredning

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen har för avsikt att se till att den säkerhetspolitiska utredning Krister Bringéus lade fram som ett resultat av försvarsuppgörelsen också kommer att översättas till engelska för att nå en bredare publik.

Krister Bringéus rapport belyser en rad internationella samarbeten, både bilaterala, regionala och multilaterala, bland annat EU, OSSE, FN och vårt partnerskap med Nato.

Ett av syftena med rapporten har, i enlighet med kommittédirektivet, varit att tydliggöra ett brett förhållningssätt till säkerhet och bidra till ett fördjupat samtal om dessa frågor i Sverige. Detta är viktigt och jag välkomnar det ökade intresse för våra säkerhetspolitiska utmaningar och överväganden som rapporten hittills har och fortsätter att inspirera till.

Rapportens sammanfattande kapitel finns tillgängligt översatt till engelska och tjänar därmed som underlag för dialog och information också för den utländska intresserade publiken.

Stockholm den 15 november 2016

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.