Till innehåll på sidan

Bredare granskning av dem som söker sig till Sverige

Skriftlig fråga 2016/17:284 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-07
Överlämnad
2016-11-07
Anmäld
2016-11-08
Sista svarsdatum
2016-11-16
Svarsdatum
2016-11-17
Besvarad
2016-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Skyddspolisen i Finland (Skypo) – motsvarigheten till Säpo i Sverige – varnar i ett utlåtande till riksdagens förvaltningsutskott i Helsingfors för att terrorister har kommit till Finland med flyktingarna. I en artikel i Hufvudstadsbladet 4 november noteras: Skyddspolisen har fått trovärdiga tips om att IS har infiltrerat Finland. Över tre hundra personer med terroristbakgrund hålls nu under lupp. Det finns anledning att misstänka att villkoren inte på ett dramatiskt sätt skiljer sig mellan de två grannländerna Finland och Sverige. Skypos uppgifter förtjänar att analyseras.

Min fråga till inrikesminister Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att göra en bredare granskning av dem som söker sig till Sverige för att förhindra att terrorister etablerar sig och etablerar verksamhet i landet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:284 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Promemoria

2016-11-17

Dnr Ju2016/ 08090/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2016/17:284

Herr/Fru talman!

Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen avser att göra en bredare granskning av dem som söker sig till Sverige för att förhindra att terrorister etablerar sig och etablerar verksamhet i landet.

Utvecklingen i omvärlden – med ett stort antal människor på flykt undan konflikter och oroshärdar – ställer krav på ett effektivt, rättssäkert och humant mottagande av människor i behov av skydd. Samtidigt är det viktigt att vi uppmärksammar och åtgärdar säkerhetsaspekter i detta arbete.

Säkerhetspolisen och Migrationsverket har sedan lång tid tillbaka en nära samverkan i dessa frågor, en samverkan som under senare tid intensifierats. Genom resursförstärkningar har myndigheterna kunnat effektivisera och fördjupa sitt samarbete, och inom Migrationsverket har särskilda specialister utbildats med uppgift att handlägga ärenden som är förknippade med så kallade säkerhetshotsaspekter.

Säkerhetsbedömning i utlänningsärenden utgör en del av Säkerhetspolisens kärnverksamhet. Tillsammans med Migrationsverket har Säkerhetspolisen etablerat en styrgrupp som träffas regelbundet och som tar fram gemensamma analyser som ligger till grund för vidare åtgärder och metodutveckling.

Berörda myndigheter arbetar således offensivt mot den här typen av säkerhetshot. För att säkra att relevanta verktyg och resurser finns tillgängliga för dem följer jag arbetet noga genom att ha löpande diskussioner med myndighetsföreträdarna.

Stockholm den 17 november 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.