Nationella kvalitetsregistrens framtid

Skriftlig fråga 2016/17:287 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-07
Överlämnad
2016-11-07
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-16
Sista svarsdatum
2016-11-16
Besvarad
2016-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Under de senaste åren har många påtalat att framtiden för life science ligger i registerbaserad forskning och potentialen att samla in så kallade real world data. För Sveriges del innebär det möjligheter till såväl nya investeringar inom medicinsk forskning och utveckling som bättre förutsättningar att skapa en högkvalitativ vård för alla svenska patienter.

Economist Intelligence Unit, EIU, har på uppdrag av medicinteknikföretaget Medtronic undersökt hur långt olika länder kommit med att skapa förutsättningar för en värdebaserad vård. Jämfört med 25 andra länder är Sverige det land som kommit längst i det arbetet. Christina Rångemark Åkerman, vd för Ichom, säger i nyhetsbrevet Läkemedelsvärlden att just de svenska kvalitetsregistren är en starkt bidragande orsak till att Sverige når en så hög placering.

Från 2012 till sista december 2016 finansieras de nationella kvalitetsregistren genom en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten. Registrens framtid, när överenskommelsen löper ut, har varit oklar. I en debattartikel i Dagens Samhälle i juni i år tydliggör dock statssekreteraren Agneta Karlsson (S) med flera att regeringen vill ta fortsatt ansvar för de nationella kvalitetsregistren.

Ett sätt att tillgodose en del av finansieringsbehovet, och samtidigt göra Sverige mer attraktivt för investeringar i forskning och utveckling, är att komplettera de nationella kvalitetsregistren med utvärderingsparametrar som är relevanta för läkemedel, inte minst nya sådana. Med detta tillägg kan data från registren säljas till exempelvis läkemedelsföretag, utan att enskilda patienters integritet åsidosätts.  Därigenom kan de som tar fram läkemedlen få viktiga data, användbara för att utveckla nya medicinska behandlingar, samtidigt som i alla fall en del av finansieringen för registren kan säkras.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att säkra de nationella kvalitetsregistrens framtid?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:287 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

S2016/06987/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:287 av Jenny Petersson (M) om nationella kvalitetsregistrens framtid

Jenny Petersson har frågat mig hur jag och regeringen avser att säkra de nationella kvalitetsregistrens framtid.

De nationella kvalitetsregistren är centrala för uppföljning av hälso- och sjukvården och för att utveckla och säkerställa vårdens kvalitet. Kvalitetsregistren är ett av de huvudsakliga underlagen för den nationella uppföljningen som staten till stor del ansvarar för medan landstingen har en avgörande roll för att kvalitetsregistren används inom vården för förbättringsarbete.

Nationella kvalitetsregister är dessutom en viktig kunskapskälla för forskning, och inte minst det område som Jenny Petersson nämner: life science. Den satsning på kvalitetsregister som har pågått under 2012-2016 har lett till att registerforskningen har ökat och allt fler artiklar med utgångspunkt i kvalitetsregistren publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Regeringen kommer därför att fortsätta bidra till finansiering och styrning av kvalitetsregistren. För 2017 avser regeringen att teckna en överenskommelse med SKL om fortsatt finansiering av kvalitetsregistren, under förutsättning att riksdagen godkänner budgetpropositionen för 2017. Regeringen kommer dessutom under 2017 i dialog med SKL att arbeta med att säkerställa en hållbar utveckling på lång sikt och se över formerna för att långsiktigt stödja kvalitetsregistren. Utgångspunkten i detta arbete är bland annat en pågående översyn av kvalitetsregistersystemet och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys utvärdering av satsningen på kvalitetsregister som publiceras senast december 2017.

Stockholm den 16 november

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.