Att underlätta för erfaren kompetens

Skriftlig fråga 2016/17:317 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-11
Överlämnad
2016-11-14
Anmäld
2016-11-15
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23
Besvarad
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I takt med att vi lever allt längre och är friskare längre upp i åren samtidigt som andelen i arbetsför ålder minskar blir det allt viktigare att möjliggöra för ett längre arbetsliv. Att möjliggöra för fler att jobba längre kommer att vara avgörande för framtidens välfärd och pensioner.

Arbete är bra för hälsan och hög ålder behöver inte vara ett hinder för att stanna kvar i arbetslivet, konstaterade nyligen en forskargrupp som på uppdrag av Arbetsmiljöverket genomlyst befintlig forskning om den äldre arbetskraften. Vi blir äldre och friskare och har därför möjlighet att arbeta längre innan pension. Arbete är för de flesta bra för hälsan. Begränsningen är mycket fysiskt krävande arbeten som är svåra att klara i högre åldrar, säger en av forskarna.

Samtidigt driver regeringen en politik som motverkar att äldre jobbar längre genom försämrade incitament.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möjliggöra ett längre arbetsliv för fler?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:317 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02153/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:317 av Elisabeth Svantesson (M) Att underlätta för erfaren kompetens

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att möjliggöra ett längre arbetsliv för fler.

Utgångspunkten för regeringens politik är att alla människors kompetens ska tas tillvara så länge de vill och kan arbeta. Vi lever allt längre och arbetslivet måste förlängas för att klara välfärd och pensioner. Utvecklingen går också åt rätt håll, fler jobbar allt längre upp i åldrarna och den genomsnittliga utträdesåldern är på en hög nivå. Sverige har klart högst sysselsättningsgrad i EU bland äldre arbetstagare.

Även om utvecklingen går åt rätt håll behöver mer göras. För att få fler äldre att arbeta längre måste arbetsmiljön förbättras och den arbetsrelaterade ohälsan förebyggas. Regeringen har också kraftsamlat för bättre arbetsmiljö med en resursförstärkning med 100 miljoner kronor per år under mandatperioden. Ett hållbart arbetsliv är ett av de strategiska områden som lyfts fram i regeringens arbetsmiljöstrategi för 2016-2020. Inom ramen för strategin har Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera möjligheten till ett urvalskriterium för tillsyn med fokus på att synliggöra branscher och arbetsställen där det finns ett tidigt utträde.

Att möjliggöra ett längre arbetsliv är också en viktig fråga för Pensionsgruppen, som leds av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Här har en omfattande dialog förts med arbetsmarknadens parter i syfte att finna möjligheter för ett samordnat arbete för ett längre arbetsliv. Parterna har som ett resultat av dessa samtal avgett en gemensam avsiktförklaring som nu ligger till grund för Pensionsgruppens fortsatta arbete.

Stockholm den 23 november 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.