Strandskyddet

Skriftlig fråga 2016/17:321 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-14
Överlämnad
2016-11-15
Anmäld
2016-11-16
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23
Besvarad
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Alliansregeringen såg till att lägga konkreta förslag för att underlätta utveckling i hela Sverige, särskilt i många landsbygder, bland annat genom ett mer ändamålsenligt strandskydd (proposition 2008/09:119).

Propositionen innehåller tydliga beslut om att utveckla ett ändamålsenligt strandskydd som ser behovet av utveckling i hela Sverige, särskilt på landsbygden, i kust- och sjönära områden. Kommuner gavs ansvaret lokalt att med översiktsplan redovisa område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, inom vilka vissa lättnader i strandskyddet ska ges. Redovisningen ska vara vägledande vid prövningar av upphävande- och dispensfrågor. Flera förtydliganden i miljöbalken i syfte att uppnå en mer enhetlig rättstillämpning ingick i beslutet.

Beslutet syftade till att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet. Kommunerna fick huvudansvaret för att pröva frågor om upphävande av och dispens från strandskyddet. Samtidigt stärktes länsstyrelsens roll i att bevaka strandskyddets intressen vid kommunal planläggning och överpröva kommunala beslut om upphävande och dispenser.

Förväntningarna var tydliga om att ett flexiblare strandskydd skulle leda till att underlätta byggande både i tätorter och inte minst på landsbygden vid kust- och sjönära områden i hela Sverige.

Tyvärr har nu många kommuner och enskilda upplevt att det snarare blivit tvärtom i form av krångligare byråkrati och att länsstyrelsen många gånger överprövar beslut om dispenser negativt.

I Västra Götaland är problemen särskilt stora eftersom det där finns många kustnära områden både vid västkusten, Vänern, Vättern och andra sjöar. Dessutom har länsstyrelsen fattat beslut om ett generellt utvidgat strandskydd med upp till 300 meter vid sjöar och kustområden. Detta kommer att få omfattande konsekvenser för möjligheterna att kunna bygga nya bostäder.

Detta går helt emot regeringens ambitioner om att underlätta och stärka bostadsbyggande.

Detta duger inte. Med dagens och morgondagens växande behov av till exempel nya bostäder i Västra Götaland och Skaraborg är det nödvändigt att regeringen omgående ger länsstyrelserna tydliga besked om, redan i kommande regleringsbrev i december, att ändra hittillsvarande inställning och följa regerings- och riksdagsbeslut. Riksdagsbeslutet var tydligt. Fler tillåtande regler och större möjligheter att bygga kustnära ska givetvis inte kunna stoppas av lagtolkningar lokalt på länsstyrelsen.

Regeringen måste vida åtgärder för att kraftigt underlätta byggnation i kust- och sjönära delar i hela Sverige och i Västra Götaland och Skaraborg i synnerhet. Det måste säkerställas att byggnation i dessa områden inte hindras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Är ministern beredd att verka för att det redan i höstens regleringsbrev till länsstyrelserna införs tydliga riktlinjer när det gäller strandskyddet i enlighet med vad som anges ovan, och vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta i övrigt för att säkerställa att byggnation i kust- och sjönära områden inte hindras av strandskyddsreglerna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:321 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/02691/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:321 av Cecilia Widegren (M) Strandskyddet

Cecilia Widegren har frågat mig om jag är beredd att verka för att det redan i höstens regleringsbrev till länsstyrelserna införs tydliga riktlinjer när det gäller strandskyddet som innebär att länsstyrelserna får besked om att ändra hittillsvarande inställning och att följa regerings- och riksdagsbeslut. Hon har även frågat vilka konkreta åtgärder jag och regeringen i övrigt avser att vidta för att säkerställa att byggnation i kust- och sjönära områden inte hindras av strandskyddsreglerna.

I sin fråga anför Cecilia Widegren bl.a. att de förväntningar om ett flexiblare strandskydd som fanns på 2009 års reform inte har mötts.
Hon menar vidare att byråkratin har blivit krångligare och att länsstyrelsen många gånger beslutar att upphäva kommunala beslut om dispenser. Problemen är enligt Cecilia Widegren särskilt stora i Västra Götalands län där hon anför att länsstyrelsen har fattat beslut om ett generellt utvidgat strandskydd vilket hindrar bostadsbyggande.

Jag vill inleda med att tydliggöra att jag inte kan uttala mig om en länsstyrelses agerande i ett enskilt ärende. En stor del av länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om utvidgat strandskydd har överklagats
till regeringen och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag
vill inte heller föregå dessa prövningar.

Den tidigare borgerliga regeringens initiativ att reformera strandskyddet syftade enligt förarbetena bl.a. till att främja utvecklingen i landsbygds-områden med god tillgång till stränder genom vissa lättnader i strandskyddet. I övriga strandskyddsområden, särskilt där stränderna redan har exploaterats i hög grad, var målet däremot att begränsa nybyggnation. Ändringarna syftade även till att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet samt att effektivisera prövningen genom en samordning av miljöbalken och plan- och bygglagen. Med reformen infördes även en kontrollfunktion som innebär att länsstyrelserna ska granska alla kommunala beslut om strandskyddsdispenser och upphävanden av strandskydd. Länsstyrelsen ska upphäva sådana beslut som är felaktiga.

Jag blir med tanke på den tidigare borgerliga regeringens syften med strandskyddsreformen ganska förvånad över Cecilia Widegrens kritiska ton i frågan.

Jag ser vidare inga skäl till att det i länsstyrelsernas regleringsbrev ska anges att länsstyrelserna ska följa lagen och lagstiftarens intentioner.

Som jag har anfört i flera tidigare svar till riksdagsledamöter anser jag och regeringen däremot att det är dags att se över reglerna om områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen – de s.k. LIS-reglerna. Vi vill se en levande landsbygd som kan utvecklas, samtidigt som ett attraktivt landskap kan bevaras och värdefulla naturmiljöer skyddas, och bedömer att det finns potential att utveckla LIS-instrumentet i det syftet. Syftet med översynen ska vara att ytterligare främja landsbygdsutveckling i områden med god tillgång till stränder utan att de värden som strandskyddet långsiktigt syftar till att skydda riskerar att skadas.

Stockholm den 23 november 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.