Till innehåll på sidan

Uteblivet amerikanskt stöd till sekulära i Syrien

Skriftlig fråga 2016/17:334 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-16
Överlämnad
2016-11-17
Anmäld
2016-11-18
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23
Besvarad
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Valet av Donald Trump som USA:s president har förvånat många, som menade att han hade liten eller ingen chans att vinna. I dagarna har Trump gett lite mer klarhet i hur han tänker i flera frågor, däribland hur han tänker kring Syrienkriget.

I dag finansieras olika rebellgrupper till stor del genom amerikanskt stöd, varav vissa är anknutna till mer islamistiskt inriktade nätverk, samtidigt som andra är en del av det sekulära och demokratiska Syriens Demokratiska Styrkor (SDF). De senare utgörs till ungefär hälften av kurder, som länge varit hårt utsatta i området och än i dag systematiskt blir attackerade av bland annat Turkiet.

Ett indraget stöd från USA till denna utsatta grupp skulle innebära rejäla problem för regionens kurder men kanske även andra minoriteter som ingår i SDF. Detta skulle inte bara innebära svårigheter för de minoriteter som utsätts utan även fungera som ett indirekt stöd till Islamiska staten, som SDF framgångsrikt bekämpar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att agera för att stödja SDF vid ett eventuellt uteblivet stöd från USA, och vad skulle detta stöd i så fall bestå av?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:334 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:334 av Markus Wiechel (SD) Uteblivet amerikanskt stöd till sekulära i Syrien

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser stödja Syriens Demokratiska Styrkor (SDF) vid ett eventuellt uteblivet stöd från USA, och vad skulle detta stöd i så fall bestå av.

Donald Trump har ännu inte tillträtt som amerikansk president och i nuläget har endast begränsade delar av Trump-administrationens inrikes- respektive utrikespolitik redovisats. Den närmaste tiden, transitions-perioden fram till presidentinstallationen den 20 januari, är central. Vår prioritering är att hitta en fredlig lösning på konflikten i Syrien och att minimera civila offer i konfliktens spår. För att lyckas med detta krävs också en aktiv amerikansk politik för fred.

Sverige ingår i den internationella koalitionen mot ISIL/Daesh och bidrar med utbildningspersonal i Irak för styrkor som bekämpar Daesh, t.ex. i Mosul.

Sverige agerar på flera olika sätt för att bidra till en fredlig lösning av konflikten i Syrien. Denna lösning bör ske i linje med resolution

2254 och omfatta en verklig politisk transition. Sverige har stött oppositionens arbete att delta i fredsprocessen, inklusive till att stödja civilsamhällets deltagande och kvinnors möjlighet att spela en aktiv roll i de nu suspenderade fredssamtalen. Utöver detta bidrar Sverige med omfattande humanitärt bistånd och utvecklingsinsatser. Insatserna syftar till att bl.a. stärka civilsamhället. Vi ser återkommande över vad Sverige kan göra för att på bästa sätt hjälpa konfliktens offer och verka för en varaktig fred i Syrien.

Stockholm den 23 november 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.