Till innehåll på sidan

Bilaterala utfästelser som del i Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2016/17:336 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-16
Överlämnad
2016-11-17
Anmäld
2016-11-18
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Tidigare har utrikesminister Margot Wallström fått frågor om Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd. Delar av ekonomin i kampanjen har redovisats, men medieuppgifter gör gällande att mer finns att redovisa. Regeringens agerande granskas nu inte bara av medierna utan också av konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och Riksrevisionen.

Det är uppenbart att regeringen har mer att förklara vad gäller utfästelser som gjorts i kampanjsyfte. Delar av detta rapporterades i Expressen den 15 november 2016.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har Sverige ställt ut några bilaterala löften inom ramen för den svenska kampanjen till FN:s säkerhetsråd, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:336 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:336 Sofia Arkelsten (M) Bilaterala utfästelser som del i Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd

Sofia Arkelsten har frågat mig om Sverige har utställt några bilaterala löften inom ramen för den svenska kampanjen till FN:s säkerhetsråd, och i så fall vilka.

Under kandidaturarbetet fördes samtal om gemensamma utmaningar med i princip alla världens länder. Dessa kontakter, och en fördjupad kunskap om andra länders syn på vår omvärld, har ett mervärde för Sverige som sträcker sig långt bortom säkerhetsrådsmedlemskapet.

Under dessa samtal framförde andra länder sina prioriteringar och regeringen berättade om Sverige som global aktör och om regeringens utrikespolitik. Härutöver diskuterades möjliga samarbeten och gemensamma projekt, vilket är en naturlig del av varje politiskt samtal med ett annat land. Dessa samtal handlade om samarbeten som är bra för Sverige och som kan bidra till bl.a. ökad export.

Ensidiga och ömsesidiga utfästelser om stöd för kandidaturer till internationella organ är vanligt. Förslag om sådana stöd bereds på sedvanligt sätt inom Regeringskansliet. Sådana så kallade röstbyten sker givetvis med utgångspunkt i våra värderingar och ska ligga i linje med Sveriges utrikespolitiska prioriteringar.

I likhet med andra länder redovisar inte Sverige hur vi röstat i slutna omröstningar.

Kandidaturarbetet byggde på att länder skulle rösta på Sverige för att vi har en god politik. Den strategin var framgångsrik.

Stockholm den 23 november 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.