Oro för välfärdens valfrihet

Skriftlig fråga 2016/17:339 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-16
Överlämnad
2016-11-17
Anmäld
2016-11-18
Sista svarsdatum
2016-11-23
Svarsdatum
2016-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 8 november presenterade Välfärdsutredningen ett delbetänkande, Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78. Det slutliga uppdraget ska vara redovisat senast den 2 maj 2017. Enligt regeringens ursprungliga direktiv till utredningen skulle den även ta fram ett förslag rörande hur regleringen kan ändras så att landsting/region inte längre ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).

Detta uppdrag drogs emellertid tillbaka efter ett regeringsbeslut den 5 november 2015. Ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi uttalade sig enligt följande: Utredningen har inte längre i uppgift att återkomma med ett förslag om hur regleringen ska ändras så att landstingen inte ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården enligt lagen om valfrihetssystem.

Enligt aktuella uppgifter verkar utredningen nu ändå slira iväg och fortsätta med regeringens ursprungliga avsikt att försvåra för valfrihet och mångfald inom bland annat vård och äldreomsorg. Enligt Europeiska unionens upphandlingsdirektiv är lagen om valfrihetssystem att betrakta som en form av upphandling med strikta regler som ska följas i samband med val av utförare.

Ansvarigt statsråd sade även följande med anledning av regeringens beslut att dra tillbaka uppdraget att utreda inskränkningar i valfriheten inom primärvården: När andra kommer med bra förslag på hur vi kan öka fokus på kvaliteten, utöka tillståndsplikten och säkra att lika villkor gäller för alla som bedriver välfärd, då är jag beredd att lyssna på det.

Alla dessa förslag har Moderaterna redan lagt fram i Sveriges riksdag. Vi ser dem som självklara hörnstenar för att kunna skapa ordning och reda i välfärden med kvalitet i fokus. Dessa kan vi genomföra redan nu.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att regeringens beslut om att inte inskränka nuvarande möjligheter till valfrihet och mångfald i vård, omsorg och välfärd fullföljs?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:339 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Fi2016/04147/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:339 av Cecilia Widegren (M) Oro för välfärdens valfrihet

Cecilia Widegren har frågat mig hur jag avser att säkerställa att regeringens beslut om att inte inskränka nuvarande möjligheter till valfrihet och mångfald i vård, omsorg och välfärd fullföljs.

Som Cecilia Widegren konstaterar så har regeringen tagit bort Välfärdsutredningens uppdrag att föreslå hur regleringen kan ändras så att landstingen inte ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV. Jag känner inte till vad det är för aktuella uppgifter Cecilia Widegren hänvisar till, utan kan endast konstatera att utredningen inte längre har något sådant uppdrag. Jag vill också framhålla att regeringen i direktiven till Välfärdsutredningen slår fast att kraven på företag i välfärdssektorn som vill uppbära offentlig finansiering bör utformas på ett sådant sätt att de värnar en mångfald av utförare och att verksamheten inom välfärdssektorn även fortsättningsvis kan bedrivas i olika drifts- och ägarformer.

I skälen till 2014 års upphandlingsdirektiv anges att system där samtliga aktörer som uppfyller vissa villkor har rätt att utföra en bestämd uppgift utan selektivitet inte ska ses som upphandling, utan enbart som auktorisationssystem. Som exempel på sådana system anges valfrihetssystem. Mot denna bakgrund är det oklart hur valfrihetssystem enligt LOV ska betraktas rättsligt. Detta är också skälet till att regeringen gav Välfärdsutredningen i uppdrag att analysera denna fråga och bedöma bl.a. om det finns behov av justeringar i LOV utifrån den rättsliga bedömningen.

Jag har nu tagit emot Välfärdsutredningens delbetänkande där utredningen bl.a. föreslår en ny lag om valfrihetssystem. Delbetänkandet kommer att gå ut på remiss. Jag vill inte föregripa den kommande beredningen av utredningens förslag genom att ta ställning till förslaget redan nu.

Stockholm den 24 november 2016

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.