Till innehåll på sidan

Riksrevisionens rapport om den offentliga förvaltningens digitalisering

Skriftlig fråga 2016/17:35 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-09-23
Överlämnad
2016-09-26
Anmäld
2016-09-27
Sista svarsdatum
2016-10-05
Svarsdatum
2016-10-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Jag och statsrådet har i riksdagens kammare tidigare diskuterat frågan om den offentliga förvaltningens digitalisering, då med fokus på så kallade öppna data. Den 21 juni inkom Riksrevisionen med en rapport som behandlar frågan om digitalisering av offentlig förvaltning. Där lämnar man också ett antal rekommendationer till regeringen som den bör arbeta vidare med.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad har statsrådet vidtagit och avser att vidta för åtgärder i syfte att tillgodose Riksrevisionens rekommendationer angående den offentliga förvaltningens digitalisering?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:35 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Fi2016/03392/EF

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:35 av Erik Ottoson (M) Riksrevisionens rapport om den offentliga förvaltningens digitalisering

Erik Ottoson (M) har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit och avser att vidta i syfte att tillgodose Riksrevisionens rekommendationer angående den offentliga förvaltningens digitalisering.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens (RiR) rapport om den offentliga förvaltningens digitalisering (RiR 2016:14). RiR pekar bl.a. på behovet av att utveckla lagstiftningen, ta fram gemensamma standarder för
informationsutbyte samt en långsiktig finansiering för e-förvaltningsprojekt. I rapporten ges en rad rekommendationer, där flera ligger i linje med de åtgärder regeringen redan vidtagit, eller avser att vidta.

Riksdagen har i riksdagsordningen infört en reglering som innebär att regeringen inom fyra månader efter det att den erhållit en granskningsrapport som tagits fram av Riksrevisionen ska återkomma till riksdagen med en skrivelse. När det gäller närmare bedömningar av resultatet från Riksrevisionens granskning vill jag inte avvika från denna ordning utan avser att återkomma i en skrivelse som lämnas till riksdagen senast den 22 december 2016.

Stockholm den 10 oktober 2016

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.