Ökad utsatthet för sexualbrott bland kvinnor

Skriftlig fråga 2016/17:351 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-17
Överlämnad
2016-11-18
Anmäld
2016-11-22
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Att bli utsatt för sexualbrott är mycket kränkande och om brottet är grovt kan detta förstöra livet på olika sätt.

Brottsförebyggande rådet presenterade en rapport i november 2016 och i den framkom att utsattheten för sexualbrott bland kvinnor har ökat de senaste tre åren. 2012 utsattes ca 1,5 procent av kvinnorna och 2015 utsattes 3,0 procent av kvinnorna.

Det har alltså skett nästan en fördubbling på tre år. Detta är mycket allvarligt. Mest utsatta är unga kvinnor mellan 16 och 24 år, av dem utsattes 9 procent för sexualbrott. Dessa brott kan vara allt från blottning och tafsande till fullbordade våldtäkter. Av alla som utsattes under 2015 har 29 procent utsatts för en grövre form av sexualbrott.

Detta är en mycket allvarlig utveckling som måste bekämpas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser statsrådet på denna utveckling och tänker statsrådet vidta några åtgärder för att bryta utvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:351 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:351 av Ellen Juntti (M) Ökad utsatthet för sexualbrott bland kvinnor

Ellen Juntti har frågat mig hur jag ser på den ökade utsattheten för sexualbrott bland kvinnor och om jag tänker vidta några åtgärder för att bryta utvecklingen.

Kvinnors trygghet och rätt till kroppslig integritet såväl i hemmet som på allmänna platser är en fråga som regeringen tar på stort allvar. Den 17 november beslutades skrivelsen 2016/17:10 Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid som även innehåller en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Genom strategin lägger regeringen nu grunden för ett mer målinriktat och samordnat arbete mot mäns våld mot kvinnor. Särskilt angeläget är att utveckla våldsförebyggande insatser.

Polismyndigheten har genomfört en särskild studie av utsattheten för sexuella ofredanden bland ungdomar. En slutsats som dras i studien är att den här typen av ofredanden till stor del handlar om attityder och normer. Polisen kan därför inte ensam komma till rätta med problemet utan hela samhället måste agera mot attityder och beteenden som normaliserar olika former av sexuella ofredanden och övergrepp. Vid specifika händelser kan polisen tillsammans med organisatörer, kommun och skola gemensamt arbeta aktivt mot sexuella ofredanden bland unga i publika miljöer.

Av polisens rapport framgår att det under 2015 anmäldes sexuella ofredanden på badanläggningar vid 123 olika brottstillfällen. Ofredandena var i 112 fall riktade mot flickor. För att öka tryggheten på badanläggningar har regeringen inlett en analys av det rättsliga läget när det gäller simhallars möjligheter att stänga av badgäster som begår sexualbrott.

Vid sidan av förebyggande åtgärder är det viktigt att sexualbrott anmäls, utreds och lagförs. Regeringen gav i regleringsbreven för 2016 Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att utveckla myndigheternas arbetsmetoder vid utredning av våldtäkt. Regeringen avser att fortsätta följa myndigheternas arbete på detta angelägna område.

Stockholm den 30 november 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.