Hållbarhetsmålen och biståndsstrategierna

Skriftlig fråga 2016/17:354 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-18
Överlämnad
2016-11-21
Anmäld
2016-11-22
Sista svarsdatum
2016-11-30
Svarsdatum
2016-12-02
Besvarad
2016-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen avser att uppdatera riktlinjerna för biståndets strategier för att säkerställa samverkan mellan utvecklingssamarbetets olika delar. Det gäller bilateralt (alltså mellan länder), multilateralt (då det handlar mer om exempelvis FN-organisationer) och EU:s utvecklingssamarbete. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt avser statsrådet att säkerställa att biståndsstrategierna också bidrar till att uppfylla de 17 hållbarhetsmålen, Agenda 2030?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:354 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:354 av Sofia Arkelsten (M) Hållbarhetsmålen och biståndsstrategierna

Sofia Arkelsten har frågat mig hur jag avser säkerställa att strategierna för utvecklingssamarbete också bidrar till att uppfylla de 17 hållbarhets-målen, Agenda 2030.

Regeringen överlämnar inom kort skrivelsen Policyramverk för internationellt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd till riksdagen. Regeringen anser att utvecklingssamarbetet ska ta avstamp i den globala utvecklingsagendan och de 17 målen. Agenda 2030 ligger därför till grund för skrivelsen. Det är samtidigt viktigt att påpeka att det finns områden där regeringen vill göra mer än vad som överenskommits globalt. Det gäller inte minst inom områden såsom främjande av demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Policyramverket anger den övergripande svenska utvecklingspolitiska inriktningen. Det som styr Regeringskansliet och myndigheter är dock Riktlinjer för strategier inom Sveriges internationella utvecklings-samarbete. Regeringen har för avsikt att uppdatera de nuvarande riktlinjerna för att motsvara det nya policyramverket. Regeringens avsikt är också att i de uppdaterade riktlinjerna, på samma sätt som i de nuvarande riktlinjerna, ange hur processen för framtagande, genom-förande och uppföljning av strategier inom utvecklingssamarbetet ska hanteras.

Strategierna är ett av regeringens instrument för styrning av utvecklings-samarbetet. De anger inriktning och resultat, t.ex. inom ett land eller region, som det svenska utvecklingssamarbetet ska bidra till under en angiven strategiperiod.

Det svenska utvecklingssamarbetet ska sätta samarbetsländernas ägarskap för den egna utvecklingen i centrum genom att utgå från landets egna prioriteringar, strategier och andra relevanta dokument

som till exempel ländernas nationella klimatplaner.

Verksamheten ska så långt som möjligt använda ländernas egna institutioner och system samt bidra till att stärka dessa. Regeringen är tydlig med att det är ländernas eget ansvar att bidra till Agenda 2030. Det är många länder som aktivt arbetar med att genomföra Agenda 2030 och har inkluderat detta i sina utvecklingsplaner. Det svenska utvecklings-samarbetet kan bidra till genomförande av ländernas egna utvecklings-planer och prioriteringar och därigenom ländernas eget genomförande av Agenda 2030.

Stockholm den 2 december 2016

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.