Snabbare lagföring

Skriftlig fråga 2016/17:395 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-29
Överlämnad
2016-11-29
Anmäld
2016-11-30
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I augusti 2016 aviserade regeringen en rad åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden. Bland annat sas att regeringen vill genomföra en bred översyn för att analysera möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas.

Det har nu gått tre och en halv månad sedan regeringens presskonferens. Såvitt känt har regeringen inte vidtagit några åtgärder för att åstadkomma det presenterade förslaget. Någon utredning har inte tillsatts och några utredningsdirektiv har heller inte presenterats.

Däremot talade statsrådet Anders Ygeman återigen så sent som den 27 november i SVT:s program Agenda om vikten av snabbare lagföring – den här gången som ett led i kampen mot grov organiserad brottslighet och vapenbrott. Statsrådet sa bland annat: Det är orimligt att den som grips med skarpladdat vapen på stan sedan släpps ut. Vi måste ha snabbare lagföring och kanske eventuellt titta på tuffare lagföring. Vi kommer absolut gå fram med snabbare lagföring och jourdomstolar men kanske behövs en komplettering att vi höjer straffen för vapenbrott eller ändrar presumtionsreglerna [för häktning].

Moderaterna delar regeringens syn på vikten av snabbare lagföring. Vi har därför, tillsammans med övriga allianspartier, lagt en riksdagsmotion om detta (Unga lagöverträdare) där vi understryker vikten av snabba och tydliga insatser från samhällets sida. Vi ser positivt på att en bred översyn görs för att utreda förutsättningarna för en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas. Problemen med illegala vapen och vapenbrott som statsrådet lyfte senast är också väl kända och påkallar snabba initiativ.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När tänker statsrådet och regeringen följa upp presskonferensen i augusti och tillsätta en utredning för att analysera möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:395 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:395 av Beatrice Ask (M) Snabbare lagföring

Beatrice Ask har frågat statsrådet Anders Ygeman när ministern och regeringen tänker tillsätta en utredning för att analysera möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan ställs mot bakgrund av att jag och inrikesministern den 17 augusti i år presenterade regeringens åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden. För att stärka rättsväsendets förmåga att förhindra dessa brott aviserades bland annat en översyn för att utreda möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring.

Den 30 november i år besvarade jag en skriftlig fråga från Beatrice Asks partikollega Ellen Juntti, med i stort sett identisk frågeställning. Mitt svar då som nu är att frågan om att se över vilka åtgärder som kan vidtas för en snabbare lagföring av brott är prioriterad för regeringen. Ett uppdrag för en sådan utredning, med särskilt fokus på unga som begår brott och personer som återkommande begår nya brott, bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Eftersom det är mycket angeläget att få fram åtgärder som möjliggör en snabbare lagföring av brott är min målsättning att besluta om uppdraget så snart som möjligt.

Stockholm den 6 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.